F1-uran lopettaneet

Formula 1 -aiheista asiakeskustelua, muun muassa blogeista ja uutisista.
Avatar
Jamppa
Site Admin
Viestit: 45411
Liittynyt: Ma Joulu 26, 2011 11:19
Paikkakunta: Seinäjoki

F1-uran lopettaneet

Viesti Kirjoittaja Jamppa » La Elo 10, 2013 21:06

Tässä ketjussa on tarkoitus keskustella jo uransa lopettaneista F1-kuljettajista. Eli sana on vapaa ja jokainen voi kertoa mielipiteensä uransa lopettaneesta kuskista.

Tehdään niin, että nostetaan yksi nimi aina kerralla esiin ja keskustellaan yhdestä kuskista kerrallaan. Toki saa myöhemminkin palata keskustelemaan jostain kuskista. Mutta tarkoitus on niin, ettei kymmenestä kuskista keskustella samaan aikaan, koska sitten se menee sekavaksi.

Avatar
Jamppa
Site Admin
Viestit: 45411
Liittynyt: Ma Joulu 26, 2011 11:19
Paikkakunta: Seinäjoki

Re: F1-uran lopettaneet

Viesti Kirjoittaja Jamppa » La Elo 10, 2013 21:06

Aloitetaan keskustelu Jacques Villeneuvesta.

Millainen kuski oli? Ansaitsiko mestaruuden ja miten näette, että F1-ura eteni alusta loppuun.

Sana on vapaa.

Avatar
Jamppa
Site Admin
Viestit: 45411
Liittynyt: Ma Joulu 26, 2011 11:19
Paikkakunta: Seinäjoki

Re: F1-uran lopettaneet

Viesti Kirjoittaja Jamppa » La Elo 10, 2013 21:16

Itse en ole koskaan kyseisestä kuskista juuri pitänyt. En silloin kun ajoi ykkösis enkä sen jälkeen.

On niitä kuskeja jotka tulivat mukaan formuloihin suoraan huipulle. Jo ensimmäisenä GP-viikonloppuna otti paalun ja oli voittaa koko kilpailun. Mestaruutta ei sillä kaudella tullut, mutta jo seuraavalla kaudella Villeneuve voitti mestaruuden.

Sen jälkeen ura olikin melkein pelkkää alamäkeä ja päättyi potkuihin BMW-Sauberilta.

Omasta mielestä keskinkertainen kuski ja aivan liian yliarvostettu. Toki ei mikään ihan kädetön ole koska on CART-mestari sekä Formula ykkösis otti myös mestaruuden.

Yritti potkujen jälkeen tehdä useasti paluuta, mutta kaikki kariutui. Varsinkin uran jälkeen on kunnostautunut kommenttikoneena ja mielipiteet on kauniisti sanottuna usein aika outoja joissa ei paljon logiikkaa ole.

Avatar
mr-nobody
Foorumin Vetomies 2014 & 2015 & 2016
Viestit: 7054
Liittynyt: Ti Syys 25, 2012 22:11
Paikkakunta: Vantaa

Re: F1-uran lopettaneet

Viesti Kirjoittaja mr-nobody » La Elo 10, 2013 23:40

Aikalailla samanlaisia ajatuksia minulla Villeneuvesta kuin Jampalla.

Aika heikkona sadekelin kuljettajana pidin Villeneuvea.

Kotikisat Montrealissa oli vaikeita. Peräti 8 kertaa jäi ruutulippu näkemättä.

Mahtaako olla montaa sellaista maailmanmestaria joka ei olisi voittanut yhtään kisaa mestaruuden jälkeen?

Omasta mielestä uransa suurimman "oikeusmurhan" Villeneuve koki Japanissa 1997 kun hänet hylättiin kisan jälkeen (oli maalissa 5:s) kun hän oli ohittanut harjoituksissa keltaisten lippujen aikana.

Mutta kuitenkin maailmanmestari. Ei niitä montaa loppupeleissä oo ketkä sen on pystynyt voittamaan. Toki auto oli sinä vuonna hyvä. Alamäki uralla alkoi viimeistään silloin kun siirtyi BAR-talliin.

Avatar
Osku90
Weltmeister
Viestit: 5058
Liittynyt: Su Touko 13, 2012 21:54
Paikkakunta: Varsinais-Suomi

Re: F1-uran lopettaneet

Viesti Kirjoittaja Osku90 » Su Elo 11, 2013 10:52

Muistan kuinka BAR-pomo David Richards tarjosi Villeneuvelle kaudeksi 2004 sopimusta, jolla hän olisi saanut palkkaa yhden dollarin kaudessa. Todella nöyryyttävää.
Jules Bianchi, you'll always race in our hearts! #CiaoJules

Fakta
Mestarikandidaatti
Viestit: 3932
Liittynyt: Pe Joulu 30, 2011 17:58

Re: F1-uran lopettaneet

Viesti Kirjoittaja Fakta » Su Elo 11, 2013 12:39

Villeneuve pääsi harvinaisesti suoraan huippuautoon ja ajoi varsin mainiosti jo ensimmäisellä kaudellaan. Toisella kaudella tuli mestaruus ja tallikaveri Frenzen jäi kunnolla jalkoihin. Williams ei sitten enää ollut 1998 samassa iskussa ja Villeneuve teki seuraavalle kaudelle talliratkaisun, jota on jälkiviisaana helppo kritisoida. BAR alkutaival oli suorastaan masentava, eikä jatkossakaan paljon valopilkkuja näkynyt. Tallikaverinsa Villeneuve kuitenkin päihitti vuosien ajan, mutta jo mestaruuden voittaneelle kuskille surkea menestys söi varmasti motivaatiota panostaa omaankaan osaamiseen. Varsinkin kun parempiin talleihinkaan ei enää päässyt. Kuskin ote alkoi kirvota ja Buttonin tultua tallikaveriksi tuli jo kylmää kyytiä ja ura lopullisessa alamäessä.

Olisi ollut mielenkiintoista nähdä Villeneuve vaikka Häkkisen tallikaverina McLarenilla. Itselle jäi Villeneuvesta mieleen kauden 1997 päätöskisa, jossa hän laski Häkkisen ohitseen ja tämä sai ensimmäisen voittonsa. Sitä voittoa jaksettiin juhlia, vaikka se ei urheilullisesti mikään upea voitto ollut. Villeneuven Räikköstä koskevat lausunnot ovat olleet usein aika erikoisia ja vielä erikoisempia ovat ne kiukunpuuskat, joita ne ovat herättäneet. Villeneuven uraa harvemmin pyritäänkään arvioimaan rehellisesti. Menestystä mieheltä kuitenkin löytyy rapakon kummaltakin puolelta.

waldo39
GP-voittaja
Viestit: 2111
Liittynyt: Su Helmi 05, 2012 14:35

Re: F1-uran lopettaneet

Viesti Kirjoittaja waldo39 » Su Elo 11, 2013 15:39

Kyllä mies mestaruutensa ansaistsi, kun kävi siitä kiivaan tastelun Schumacheria vastaan. Mutta kyllä tuon miehen F1-ura oli kummallinen, kun voitti mestaruutensa toisella kaudella, mutta sen kauden jälkeen tuli vain 4 bodium sijaa. Mutta ei kalustokaan riittänyt aina paremaan, mutta uran käännekohta oli kun hävisi nuoremmalle Buttonille, mikä laski ex-maailmanmestarin osakkeita.

Sellainen muistikuva on kun mies 2005 ajoi Sauberilla, niin hän oli lähellä Ferrari sopparia 2006, mutta tallikaveri Felipe Massa peittosi hänet pisteissä ja lopulta hänestä tuli Ferrari kuski. Mitä jos Villeneuve olisi päätynyt Ferrarille? Kaudella 2007 olisi ollut tallikaverina Ra-Ra-Raikkonen.
Lehdistö: ¨Kimi, oletko vihainen?¨ Kimi: ¨Olut helpotti.¨ < Unkarin GP 2015 >

Avatar
superzeppo
Tekninen tuki
Viestit: 14038
Liittynyt: Ma Maalis 05, 2012 19:57
Paikkakunta: Hämeenlinna
Viesti:

Re: F1-uran lopettaneet

Viesti Kirjoittaja superzeppo » Su Elo 11, 2013 16:52

En oikeen osaa Villeneuvesta mitään sanoa. Ajoi parhaat vuotensa ennen kuin tajusin formuloista mitään. Jotenkin en tykännyt hänestä, mutta en osaa sanoa miksi. Ainoa mitä jäi kaverista mieleen oli JJ:n tyyli sanoa sen nimi.

BigBoss
Saunamajuri
Viestit: 8265
Liittynyt: Ma Maalis 12, 2012 17:14
Paikkakunta: Oulu

Re: F1-uran lopettaneet

Viesti Kirjoittaja BigBoss » Su Elo 11, 2013 18:54

En oo oikein koskaan pohtinut mielipidettäni Villeneuvesta. En oo sen suuremmin vihannut tai tykännyt. Pari ensimmäistä kauttaan ajoi hyvin (autokin oli hyvä) ja voitti mestaruuden kai ihan ansaitusti. Mestaruutensa jälkeen ei sitten saavuttanutkaan enää juuri mitään. Tiedä sitten pilasiko uransa siirtymällä BAR-talliin. Uransa loppupuolella aika keskivertokuski eikä juuri kiinnittänyt mun huomiota millään tavalla. Enpä mä Villeneuvea muista oikeastaan muusta, kun kyseenalaisista kommenteistaan, joita se silloin tällöin lataa.

Avatar
Jamppa
Site Admin
Viestit: 45411
Liittynyt: Ma Joulu 26, 2011 11:19
Paikkakunta: Seinäjoki

Re: F1-uran lopettaneet

Viesti Kirjoittaja Jamppa » Ti Elo 13, 2013 19:05

Joku voi heittää tähän jonkun toisen jo lopettaneen kuskin nimen niin keskustellaan siitä :)

Fakta
Mestarikandidaatti
Viestit: 3932
Liittynyt: Pe Joulu 30, 2011 17:58

Re: F1-uran lopettaneet

Viesti Kirjoittaja Fakta » Ti Elo 13, 2013 19:25

Mika Salo. Mitä mietteitä mies herättää?

Omat muistikuvani alkavat suomalaisittain muistorikkaasta F3-kaudesta 1990, jolloin Häkkinen ja Salo hallitsivat sarjaa. Häkkisen tie vei kuninkuusluokkaan seuraavana vuonna, mutta Salo joutui kiertämään pidemmän kaavan kautta. Japanissa vietetyistä ajovuosista aikoinaan uutisoitiin, mutta en muista jäikö sieltä suurempaa menestystä käsiin. Noriko ainakin, jos ei muuta.
Salo ei päässyt näyttämään kykyjään kärkitalleissa, paitsi visiitillään Ferrarilla 1999. Kisat Ferrarilla olivat vähän kaksijakoisia. Menestystä tuli ja voittokin, jos ei olisi joutunut sitä luovuttamaan tallikaverille. Sitten tuli huonompia kisoja. Toki toisille suunniteltuun autoon hyppääminen kesken kautta ei helppoa aina ole.

Salolla tuntui suu käyvän välillä ajatusta nopeammin ja se ei aina tainnut miellyttää työnantajaa. Osaksi siitä syystä ura loppui vähän kesken. Näytötkään eivät riittäneet huipputallin paikkaan kuin satunnaisena tuuraajana. Olisi ollut mielenkiintoista nähdä Salo vaikkapa Ferrarin ratissa kauden pari.

Avatar
Jamppa
Site Admin
Viestit: 45411
Liittynyt: Ma Joulu 26, 2011 11:19
Paikkakunta: Seinäjoki

Re: F1-uran lopettaneet

Viesti Kirjoittaja Jamppa » Ti Elo 13, 2013 19:45

Mika Salo, Salon Mika.

Ristiriitainen henkilö meikäläisen arvoasteikossa. Silloin kun Salo ajoi formulois, niin ei jostain syystä miehestä paljoakaan pitänyt. Johtui paljolti siitä että keltaista nestettä oli aina joskus päässä vähä liikaakin. Ja sen muistan hyvin, että olipa keskeytyksen syy mikä tahansa, niin aina oli Salon mukaan autossa vikaa eikä koskaan itse tehnyt virheitä. No saanen olla joistain tilanteista eri mieltä :D

Mutta jos tarkastellaan ammatillista puolta, niin Mika olisi ansainnut paremman kaluston urallaan. Ferrarilla sen todisti, että voittoon olisi pystynyt. Miehen arvostuksesta kertoo myös se, että BAR kutsui Salon tuuraushommiin ja samoin teki Ferrari. Ja Toyota kun aloitti valmistautumisen formuloihin niin Saloa pyydettiin mukaan ja toi sitten tallille ensimmäisen pisteenkin.

Kuten Fakta tuossa sanoi, niin Salolla oli ja on vieläkin se tapa, että sanoo ensin ja miettii sitten. Jos miettii, mutta sanoo asioita ilman että sen pahemmin miettii niiden seuraamuksia.

En muista oikein kunnolla sitä aikaa kun Salo ajoi Tyrrellillä ja Arrowsilla. Menestystä niissä ei juurikaan tullut kuten ei tullut Lotuksellakaan jossa uran aloitti.

Peter Sauberin kanssa välit eivät olleet mitenkään hyvät silloin kun Mika tallissa ajoi ja usein on maikkarin lähetyksissä kritisoinut Peter Sauberin tapaa toimia tallipäällikkönä. Silloinkin kun ajoi Sauberilla niin kritisoi tallia ja se voi olla syy ettei sopimusta jatkettu. Samoin kävi sitten Toyotalla, että kenkää tuli kun suu kävi liikaa.

En sitten tiedä miksi Salo joutui aina ajamaan vain noissa heikommissa talleissa. Ainoa huipputalli oli Ferrari jossa ajoi muutaman kisan. Kuten jo tuola ennemmin sanoin, niin Salo olisi ansainnut paikan paremmassa tallissa. Sitä ei koskaan tullut.

Nykyään Saloa kuuntelee ihan mielellään kun kommentoi kisoja. On hyvä lisä noihin lähetyksiin. Ja vaikka ikää alkaa olemaan jo kohta 50v, niin vieläkin ajelee joitain pienempiä luokkia.

waldo39
GP-voittaja
Viestit: 2111
Liittynyt: Su Helmi 05, 2012 14:35

Re: F1-uran lopettaneet

Viesti Kirjoittaja waldo39 » Ti Elo 13, 2013 22:57

Mika Salo! Ekaksi tulee mieleen että yksi Suomen parhaimpia ja kokeneimpia katuautoilijoita. Harmi kun en itse seurannut hänen suorituksia F1-uran aikana mutta teki hienon uran, vaikka sitä voittoa ei tilastoihin tullukkaan. Hyvää Salon F1-urassa oli se että peittosi aina tallikaverinsa kun ajoi kokonaisen kauden. Kaudella 1999 mies ajoi kolme kisaa BAR-tallissa tallikaverina Jasques Villeneuve, ja oikeastaan peittosi hänet koska Ville keskeytti ne kolme kisaa, mitkä salo ajoi, ja Salo ajoi pari kertaa kymmenen joukkoon(aika-ajoissa tosin Ville oli toisesta ulottuvuudesta). Ja 1999 tuurasi myös Ferrarilla Eddie Irvinen parina, ja ajoipa melkein sen voiton, ja olisi ajanut jos Couldhard ei olisi Salon takana töpeksinyt ja päästänyt Irvineä edelleen, ja loput tiedättekin. Mutta ajoipa Ferrarin kotikisassa hienosti kolmanneksi, ja bodiumilla seistessään Ferrari fanit huusivat Mika Salon nimeä, mikä oli kaverille hieno hetki.

Mutta se mitä salon urassa olen ihaillut on se, että kaveri ajoi seitsemän kertaa Monacossa ja tulokseksena kolme viidettä sijaa ja yksi nelos tila, mikä on todella hyvä suoritus keneltä tahansa kuskilta, ja varsinkin kun Mika ajoi tuollaisella kalustolla. Sitä ei ole tainnut edes noteerata kaveri itsekkään.

Mutta arvostan kaverin uraa F1ssa ja sen ulkopuolella. Salo ei päässyt niiden suomalaisten joukkoon jotka voittivat kilpailuja tai mestaruuksia, mutta sitä ei pidä vähätellä mitä hän on antanut suomalaiselle moottoriurheilulle. Ymmärrän kyllä että kaveri jakaa mielipiteitä sekä ihmisenä että urheilu-urastaan. Siinä melkein kaikki mitä nimi MIKA SALO tuo ensimmäisenä mieleen. ;)
Lehdistö: ¨Kimi, oletko vihainen?¨ Kimi: ¨Olut helpotti.¨ < Unkarin GP 2015 >

Avatar
mr-nobody
Foorumin Vetomies 2014 & 2015 & 2016
Viestit: 7054
Liittynyt: Ti Syys 25, 2012 22:11
Paikkakunta: Vantaa

Re: F1-uran lopettaneet

Viesti Kirjoittaja mr-nobody » Ti Elo 13, 2013 23:50

Salo oli omalla kohdalla aina Häkkisen varjossa.

Tähti hetki osui kun Ferrari valitsi Salon Schumacherin tuuraajaksi. Mikähän liekään tarina kyseisen vuoden Unkarin kisasta kun Salo ajoi heikosti? Jotain hämärää siinä oli mutta Salo ei suostu sitä tarkemmin kertomaan.

Hienoa että uran jälkeen on jaksanut Oskari Saaren parina kommentoida kisoja. En voisi kuvitellakkaan että Kimi Räikkönen uransa jälkeen aloittaisi töitä MTV3:lla F1-varikolla missään hommissa.

waldo39
GP-voittaja
Viestit: 2111
Liittynyt: Su Helmi 05, 2012 14:35

Re: F1-uran lopettaneet

Viesti Kirjoittaja waldo39 » Ke Elo 14, 2013 17:17

Sanoin ylempänä olevassa viestissä muuten virheellisesti, että Salon ei kuulunut niihin suomalaisiin jotka voittivat mestaruuksia. Salo oli mukana voittamassa Ferrarille 1999 valmistajien mestaruutta, mikä oli Ferrarille ensimmäinen valmistajien mestaruus sitten -83. Kyllä olen kuullut sanottavan että Salon osa oli todella tärkeä tuuratessa Schumacheria, ja Ferrari voitti pisteissä McLarenin parilla pisteellä sinä kautena, joten jos Salo ei olisi ajanut niitä paria hyvvää kisaa niin ei olisi tullut mestaruuttakaan.

Saloa voidaan pitää siis epävirallisesti neljäntenä suomalaisena mestarina :D
Lehdistö: ¨Kimi, oletko vihainen?¨ Kimi: ¨Olut helpotti.¨ < Unkarin GP 2015 >

Vastaa Viestiin