Ajankohtaista keskustelua

Kaikenlaista keskustelua maan ja taivaan väliltä.
Avatar
Jamppa
Site Admin
Viestit: 47548
Liittynyt: Ma Joulu 26, 2011 11:19
Paikkakunta: Seinäjoki

Re: Ajankohtaista keskustelua

Viesti Kirjoittaja Jamppa » Ma Huhti 20, 2020 13:38

https://www.kauppalehti.fi/uutiset/kl/d ... parit:966d

Salaliittoteorioita pyörii tietenkin koronan ympärillä. Yhden sellaisen mukaan 5g yhteydet ovat syy koronaan ja virus on siitä lähtöisin.

Ilmeisesti tämän takia Ruotsissa on kaadettu yksi 5g masto ja yksi yritys epäonnistui.

Dino246
Mestarikandidaatti
Viestit: 2541
Liittynyt: Ke Elo 15, 2018 8:58

Re: Ajankohtaista keskustelua

Viesti Kirjoittaja Dino246 » Ma Huhti 20, 2020 15:29

Jamppa kirjoitti:
Ma Huhti 20, 2020 13:38
https://www.kauppalehti.fi/uutiset/kl/d ... parit:966d

Salaliittoteorioita pyörii tietenkin koronan ympärillä. Yhden sellaisen mukaan 5g yhteydet ovat syy koronaan ja virus on siitä lähtöisin.

Ilmeisesti tämän takia Ruotsissa on kaadettu yksi 5g masto ja yksi yritys epäonnistui.
Poikkeustilanteet saa kyllä kaikenlaiset huurupäät liikkeelle. Hollannissa käsittääkseni ollut ainakin melko paljon tähän 5G:n ja koronan kytkökseen liittyvää sekoilua.

Dino246
Mestarikandidaatti
Viestit: 2541
Liittynyt: Ke Elo 15, 2018 8:58

Re: Ajankohtaista keskustelua

Viesti Kirjoittaja Dino246 » La Touko 02, 2020 7:48

Tämä tilanne tuo välillä aika ristiriitaisia tunteita. Toisaalta sitä ajattelee niin että se ei voi olla oikein että tällaisen taudin annetaan levitä vapaasti riskiryhmistä välittämättä, koska sivistynyt yhteiskunta ei voi toimia sillä tavalla, mutta sitten kun lukee esim. tuon alla olevan linkin takana olevan jutun, niin käy miettimään että onko tässä sitten kuitenkaan tärkeintä se että suojellaan ihmisiä mahdollisimman pitkään vai se että taataan kaikille mahdollisimman miellytävät viimeiset vuodet? No, vanhuksissakin on varmaan monta eri mielipidettä. Jotkut haluavat suojautua ja elää mahdollisimman pitkään vielä, jotkut taas olisivat valmiit "uhrautumaan" että saisivat elää viimeiset vuotensa läheisten ympäröimänä. Jotenkin tuli vaan aika surulliseksi kun luki tuon jutun.

Kun kukaan ei kosketa

Dino246
Mestarikandidaatti
Viestit: 2541
Liittynyt: Ke Elo 15, 2018 8:58

Re: Ajankohtaista keskustelua

Viesti Kirjoittaja Dino246 » La Touko 09, 2020 8:14

Ei ole ihan näissä populistijohtoisissakaan maissa mennyt putkeen tämä koronakriisin hoitaminen. Iso Britanniassa Johnsonin hallinto vähätteli rajusti epidemiaa, ja lopputuloksena se että pääministeri Johnson kävi itse teholla ja Iso Britannia on noussut ykköseksi koko Euroopassa tartuntojen ja kuolemien määrässä. Trumpin vähättelevät puheet koronasta muistetaan myös hyvin, sehän oli vaan "pikkuflunssa", mutta maa on tällä hetkellä aivan ylivoimainen ykkönen niin tartuntojen kuin kuolleiden määrässäkin. Ja maan talouskin on ottanut melkoisesti iskua ja työttömyys on ennätyslukemissa. Kolmas populistijohtaja jonka mielestä korona oli vaaraton pikkuflunssa on Brasilian Jair Bolsonaro, ja tällä hetkellä Brasiliassa tartunnat ja kuolemat on rajussa nousussa ja jopa Bolsonaron hallinnon talousministerikin totesi viikolla että Brasilia on vain viikkojen päässä yhteiskunnallisesta sekasorrosta. Talous on vaikeuksissa, terveydenhoito huonossa jamassa ja ilmeisesti kaupoissakin alkaa olla jo ruokapulaa, mutta Bolsonaro edelleenkin vastustaa kaikenlaisia eristystoimia.

Putinia ei voida laskea populistiksi mutta hänkin alkuun vähätteli epidemiaa ja julisti miten Venäjällä ei ole mitään ongelmaa ja kaikki on kurissa. Nyt tilanne Venäjälläkin pahenemassa nopeasti ja samalla Putin on sysännyt vastuuta aluejohtajien niskaan ja ollut itse melko hiljaa.

No, ei se ole monessa muussakaan maassa putkeen mennyt, ja kaikissa populistijohtoisissa maassa ei taas olla epäonnistuttukaan, mutta ainakaan näissä "suurissa ja mahtavissa" maissa ei ole ihan nappiin tämä epidemian hoito mennyt. Näillä mailla kuitenkin olisi ollut mahdollisuus "ottaa epidemia kiinni" koska eivät olleet ihan siinä ensimmäisessä aallossa kun tauti lähti Kiinasta leviämään. Italia, Espanja ja Ranska yllätettiin vähän housut kintussa mutta esim. Briteillä olisi ollut paremmat mahdollisuudet reagoida kun maan johto olisi ottanut tilanteen tosissaan.

uuci
Varakuljettaja
Viestit: 310
Liittynyt: Su Syys 16, 2018 18:04

Re: Ajankohtaista keskustelua

Viesti Kirjoittaja uuci » To Touko 14, 2020 12:43

Voiko tämmönen ihan oikeasti olla totta?! :doh:

https://www.verkkouutiset.fi/greta-thun ... /#0f77e89e
https://www.iltalehti.fi/ulkomaat/a/108 ... e5920af34a
Greta Thunberg CNN:n korona-asiantuntijaksi


Arvostelijoiden mukaan ilmastoaktivismi ei pätevöitä henkilöä virusasiantuntijaksi.

Amerikkalainen uutiskanava CNN on herättänyt hämmennystä torstaina järjestämällään koronaviruskeskustelulla.

”Koronavirus – faktat ja pelot”-tilaisuuden asiantuntijoiksi on kutsuttu tautikeskus CDC:n entinen vt. johtaja Richard Besser, entinen terveysministeri Kathleen Sebelius ja ilmastoaktivisti Greta Thunberg.

Thunbergin valinnasta on käyty vilkasta keskustelua sosiaalisessa mediassa. Muun muassa politiikan tutkija Ian Bremmer on hämmästellyt, millä logiikalla ilmastonmuutokseen erikoistunut aktivisti voi toimia virologian asiantuntijana.

CNN ei vastannut Forbes-talouslehden tiedusteluun valintojen perusteista.

Covid-19-testausta järjestävän yrityksen johtaja Eugene Gu toteaa uutiskanavan käsitelleen myös muita terveyssaiheita viihteellisellä painotuksella.

– Muistan, kun Twitter-ketjuni kolibakteerin esiintymisestä roomansalaatissa meni viraaliksi. CNN kutsui Food Babe -blogin perustajan keskustelemaan aiheesta. Greta Thunbergin kutsuminen paneeliin on parannus ainakin siihen verrattuna, Eugene Gu kirjoittaa Twitterissä.

Dino246
Mestarikandidaatti
Viestit: 2541
Liittynyt: Ke Elo 15, 2018 8:58

Re: Ajankohtaista keskustelua

Viesti Kirjoittaja Dino246 » Ma Touko 18, 2020 7:21

Tässä on ollut kovasti keskustelua siitä onko Ruotsin valitsema koronastrategia se joka pitkässä juoksussa olisikin se paras. Puolustuksena on käytetty sitä että Ruotsin talous selviäisi pienillä pintanaarmuilla kun taas esim. Suomessa tai muissa raskaammat rajoitukset valinneissa maissa ajauduttaisiin jopa syvään taantumaan. Mutta nyt talousasiantuntijoiden mukaan näyttää siltä että Ruotsin talous ottaa rajua iskua siinä missä muidenkin maiden, ja Ruotsi ei välttämättä selviä yhtään vähemmällä. Toki nämä todelliset vaikutukset näkyy vasta viiveellä, ehkä vuosien tai vuosikymmenen päästä, ja tässä vaiheessa vaikuttaa että kaikki on vaan enemmän tai vähemmän valistunutta arvailua, mutta ei se tosiaan automaattisesti niinkään ole että keveämpien rajoitusten valitseminen olisi talouden kannalta parempi ratkaisu, jos ei välttämättä huonompikaan. Maailmantalous on niin laajasti toisiinsa nivoutuva verkosto että kun talous notkahtaa joka puolella maailmaa kuten nyt on käynyt, ja kaikkialla maailmassa eletään tiukkojen rajoitusten alla, niin vientivetoinen talous ei välttämättä selviydy silloin yhtään vähemmällä vaikka valtio pyrkisikin pitämään sisäisen kulutuksen pyörimässä.

Ruotsi valitsi koronan torjunnassa lievemmät rajoitukset, mutta talous ottamassa yhtä kovan iskun kuin Suomikin

Aika rajuja on nuo Ruotsin kuolleisuuslukemat. Financial Timesin selvityksen mukaan Ruotsin suhteelliset kuolleisuusluvut on jopa kovemmat kuin kriisimaina pidetyissä Italiassa, Espanjassa ja Iso Britanniassa. Mikäli käy vielä niin että Ruotsin talous ei selviäisikään tästä vähemmällä kuin muualla, niin mielenkiintoista nähdä minkälaisen keskustelun tämä valittu strategia nostaa naapurissa. Jotenkin tämä valittu tie sopii niin huonosti siihen "kansankoti-ideologiaan" jossa on korostettu sitä miten kaikista pidetään huolta, vaikka tuon strategian perusteluissa sinänsä on ollutkin ihan järkeviä pointteja.

Ruotsin suhteellinen koronakuolemien määrä ohitti jo Euroopan pahimmat tautipesäkkeet

--

WHO:n entinen johtaja Karol Sikora heittä mielenkiintoisen arvion että koronarokotetta ei välttämättä tarvittaisikaan, vaan että tauti "polttaisi itsensä loppuun" ennen sitä. Sikora epäilee että väestössä olisi enemmän immuniteettia kuin on arvioitu, mikä on kyllä mahdollistakin kun vaikuttaa että kuitenkin melko iso osa ihmisistä sairastaa Covid-19 -taudin melko oireettomana tai jopa täysin oireettomana. Tämä Sikoran mukaan aiheuttaisi sen että epidemia ehtisi hiipua olemattomiin ennen kuin rokote saadaan valmiiksi.

Entinen WHO-johtaja: Koronarokotetta ei ehkä tarvita, virus voi ”palaa loppuun” itsestään

Dino246
Mestarikandidaatti
Viestit: 2541
Liittynyt: Ke Elo 15, 2018 8:58

Re: Ajankohtaista keskustelua

Viesti Kirjoittaja Dino246 » Pe Touko 22, 2020 8:03

Ruotsissa edelleen voimistuu keskustelu tuosta koronastrategiasta, että onko tuo valittu strategia ollut oikea. Ruotsi on noussut nyt kuolleisuudessa maailman kärkeen väkilukuun suhteutettuna, vasta-ainetestien tulokset kertoivat että se odotettu laumasuoja on todella kaukainen ja ilmeisesti aika epärealistinen haave, ja nyt on kantautunut sellaista tarinaa että koronaan sairastuneita ikäihmisiä ei edes yritetä hoitaa vaan heidät laitetaan käytännössä suoraan saattohoitoon ja varataan tehohoitopaikat muille sairaille jos näyttää että kapasiteetti alkaa olla rajoilla. Valtionepidemiologi Anders Tegnellin edeltäjä on ainakin ilmaissut että hänen mielestään Ruotsin valitsema strategia on väärä ja maassa olisi pitänyt tehdä heti alkuun tiukempia toimia kuten muissa pohjoismaissa.

Ruotsin synkkä viikko: Korona­kuolleisuus nousi koko maailman kärkeen – laumasuoja ilman rokotetta tyrmättiin myytiksi
Ruotsissa menehtyi viikossa enemmän ihmisiä koronaan kuin Suomessa koko pandemian aikana – eikä valoa tunnelin päässä näy
Laumasuojan varaan laskenut matemaatikko Ruotsin luvuista: ”Synkkä uutinen”
Ruotsista kantautuu kovia väitteitä korona­potilaiden hoidosta: ”Se on aktiivisen kuolin­avun antamista”

Nyt oli sellaistakin juttua että kun maiden rajoja aletaan pikkuhiljaa avaamaan niin muissa maissa halutaan pitää rajat suljettuna ruotsalaisille. Naapureista ainakin Tanska ja Norja on ilmaisseet halunsa pitää rajat kiinni ruotsalaisilta toistaiseksi.

Ruotsalaisia matkailijoita ei haluta – jääkö Ruotsi eristyksiin, kun muu Eurooppa avautuu koronan jäljiltä? Ulkoministerikin huolestui

Kuten tässä on ollut puhetta niin aika näyttää mikä strategia on se paras, vai onko sellaista edes, ja kuka selviää tästä lopulta pienimmillä kolhuilla. Mutta minä jotenkin luulen että tästä Ruotsin strategiasta tullaan vielä käymään maan sisällä rajua keskustelua, koska tämä vaan jotenkin sopii niin huonosti siihen kansankodin "kaikista pidetään huolta" -ideologiaan. Jotenkin tylyltä kuulostaa tämäkin ulkoministeri Ann Linden lausunto "Muiden maiden ei ole mitään syytä syrjiä Ruotsia. Ruotsissa kuolleiden keski-ikä on ollut 81 vuotta. Kolme neljästä kuolemantapauksesta on tapahtunut vanhainkodeissa tai kotipalvelun asiakkaille. Väestön keskuudessa ylipäätään tartuntoja on vähän.". Ihan kuin vanhukset ja vanhainkodissa asuvat eivät olisi ollenkaan kansalaisia ja osa väestöä, vaikka toki ymmärrän että tarkoittaa tuolla varmaan sitä että potentiaalisesti matkustavien ihmisten joukossa tartuntoja on ollut vähän. Mutta vähän tällaista samanlaista asennetta on ollut naapurimaan strategiaa puolustelevien joukossa että vanhukset on jotenkin vaan sellaisia uhrattavia varsinaisen väestön ulkopuolisia riippakiviä joten heistä ei tässä niin tarvitse välittää, kunhan talous pyörii ja kaikilla on kivaa terasseilla ja ravintoloissa.

Avatar
tietäjä3000
Mestarikandidaatti
Viestit: 3014
Liittynyt: Ma Tammi 06, 2014 21:24

Re: Ajankohtaista keskustelua

Viesti Kirjoittaja tietäjä3000 » Pe Touko 22, 2020 13:15

Hauskaa, kuinka Euroopassa on samaanaikaan käynnissä kilpajuoksu tuohon Ruotsin malliin, kun ollaan tajuttu, ettei mikään yhteiskunta selviä suljettuna, mutta samaanaikaan kartetaan ruotsalaisia kuin ruttoa ja lytätään heidän strategiaansa. Ruotsissa epidemia ei ole levinnyt eksponentiaalisesti vaan päivittäiset tartunnat ja kuolemat ovat pysyneet aivan samalla tasolla jo pidemmän aikaa, vaikka yhteiskunta on ollut auki. Kovin moni muu maa ei voi kehua samaa. Mutta mitä sitä nyt faktoja turhaan analysoimaan, onhan meillä täällä mukavaa neljän seinän sisällä ja vanhuksetkin on turvassa vanhainkodeissaan, eikä niitä nyt tarvitse käydä edes katsomassa :)
"Aerodynamics are for people who can't build engines" -Enzo Ferrari

uuci
Varakuljettaja
Viestit: 310
Liittynyt: Su Syys 16, 2018 18:04

Re: Ajankohtaista keskustelua

Viesti Kirjoittaja uuci » Pe Touko 22, 2020 13:41

https://www.iltalehti.fi/ulkomaat/a/05c ... 45be60c1b6

Ei kyllä aivan terveeltä kuulosta Ruotsin meininki.

uuci
Varakuljettaja
Viestit: 310
Liittynyt: Su Syys 16, 2018 18:04

Re: Ajankohtaista keskustelua

Viesti Kirjoittaja uuci » Pe Touko 22, 2020 13:51

Onhan yhteiskuntia alettu avaamaan, mutta erittäin tiukoin varotoimin.

Dino246
Mestarikandidaatti
Viestit: 2541
Liittynyt: Ke Elo 15, 2018 8:58

Re: Ajankohtaista keskustelua

Viesti Kirjoittaja Dino246 » La Touko 23, 2020 6:48

tietäjä3000 kirjoitti:
Pe Touko 22, 2020 13:15
Hauskaa, kuinka Euroopassa on samaanaikaan käynnissä kilpajuoksu tuohon Ruotsin malliin, kun ollaan tajuttu, ettei mikään yhteiskunta selviä suljettuna, mutta samaanaikaan kartetaan ruotsalaisia kuin ruttoa ja lytätään heidän strategiaansa. Ruotsissa epidemia ei ole levinnyt eksponentiaalisesti vaan päivittäiset tartunnat ja kuolemat ovat pysyneet aivan samalla tasolla jo pidemmän aikaa, vaikka yhteiskunta on ollut auki. Kovin moni muu maa ei voi kehua samaa. Mutta mitä sitä nyt faktoja turhaan analysoimaan, onhan meillä täällä mukavaa neljän seinän sisällä ja vanhuksetkin on turvassa vanhainkodeissaan, eikä niitä nyt tarvitse käydä edes katsomassa :)
Siis minun mielestähän strategiana ei näissä maissa (Suomi mukaan lukien) ole ollutkaan pitää maata ikuisesti suljettuna vaan nimenomaan taittaa se epidemian terävin huippu ja alkaa sitten asteittain avaamaan kun on päästy pahimman yli ja näyttää siltä että terveydenhuolto kestää tilanteen. Ja näinhän tässä on toimittukin. Eli minusta tässä ei ole mitään varsinaista pyrkimystä tuohon Ruotsin malliin. Ja vanhusten suhteenhan ei myöskään ole mitään eroa siinä mielessä että Ruotsissakin vanhainkodit on suljettu ja ihmiset eivät pääse omaisiaan katsomaan, mutta siellä se vanhainkotien/hoivakotien asukkienkin suojelu on onnistunut huomattavasti huonommin ja kuolleisuus ollut aika korkeaa tasoa.

Avatar
Jamppa
Site Admin
Viestit: 47548
Liittynyt: Ma Joulu 26, 2011 11:19
Paikkakunta: Seinäjoki

Re: Ajankohtaista keskustelua

Viesti Kirjoittaja Jamppa » La Touko 23, 2020 17:27

Kyllä se ainakin tällä hetkellä näyttää siltä, että Ruotsin malli oli se väärä. Kuolleita on paljon ja samoin tartunnan saaneita.

Avatar
tietäjä3000
Mestarikandidaatti
Viestit: 3014
Liittynyt: Ma Tammi 06, 2014 21:24

Re: Ajankohtaista keskustelua

Viesti Kirjoittaja tietäjä3000 » La Touko 23, 2020 17:49

Vasta torstaina Euroopan tartuntatautivirasto ilmoitti pitävänsä toista aaltoa erittäin todennäköisenä, enkä minä ainakaan ymmärrä millä logiikalla se voisi olla tulematta? Kaikki muut maat, paitsi Ruotsi, poistavat rajoituksiaan, vaikka virus on edelleen vahva yhteiskunnassa. Ihmisiltä on nyt vaan on tapana sopeutua ja nyt joudutaan sopeutumaan elämään taudin kanssa. Ruotsissa tähän on sen sijaan pyritty kokoajan ja nyt media on vaan päässyt porsastelemaan uutisilla, kun muut maat ovat hetkellisesti saaneet omat epidemiansa hillittyä. Eiköhän tsekata parin vuoden päästä kenen taktiikka oli paras taudin kitkennässä ja kymmenen vuoden päästä voidaan sitten jo katsella kenen taktiikka oli kokonaisuudessaan paras.
"Aerodynamics are for people who can't build engines" -Enzo Ferrari

Avatar
Jamppa
Site Admin
Viestit: 47548
Liittynyt: Ma Joulu 26, 2011 11:19
Paikkakunta: Seinäjoki

Re: Ajankohtaista keskustelua

Viesti Kirjoittaja Jamppa » La Touko 23, 2020 18:40

tietäjä3000 kirjoitti:
La Touko 23, 2020 17:49
Vasta torstaina Euroopan tartuntatautivirasto ilmoitti pitävänsä toista aaltoa erittäin todennäköisenä, enkä minä ainakaan ymmärrä millä logiikalla se voisi olla tulematta? Kaikki muut maat, paitsi Ruotsi, poistavat rajoituksiaan, vaikka virus on edelleen vahva yhteiskunnassa. Ihmisiltä on nyt vaan on tapana sopeutua ja nyt joudutaan sopeutumaan elämään taudin kanssa. Ruotsissa tähän on sen sijaan pyritty kokoajan ja nyt media on vaan päässyt porsastelemaan uutisilla, kun muut maat ovat hetkellisesti saaneet omat epidemiansa hillittyä. Eiköhän tsekata parin vuoden päästä kenen taktiikka oli paras taudin kitkennässä ja kymmenen vuoden päästä voidaan sitten jo katsella kenen taktiikka oli kokonaisuudessaan paras.
Ruotsilla niitä rajoituksia ei ole juuri ollut ja siksi tilanne siellä on niin paha.

Avatar
tietäjä3000
Mestarikandidaatti
Viestit: 3014
Liittynyt: Ma Tammi 06, 2014 21:24

Re: Ajankohtaista keskustelua

Viesti Kirjoittaja tietäjä3000 » La Touko 23, 2020 19:11

Siihin vähän viittasinkin, ettei voida poistaa rajoituksia kun niitä ei juuri ole.
"Aerodynamics are for people who can't build engines" -Enzo Ferrari

Vastaa Viestiin