Ajankohtaista keskustelua

Kaikenlaista keskustelua maan ja taivaan väliltä.
Avatar
Jamppa
Site Admin
Viestit: 49700
Liittynyt: Ma Joulu 26, 2011 11:19
Paikkakunta: Seinäjoki

Re: Ajankohtaista keskustelua

Viesti Kirjoittaja Jamppa » Ti Tammi 26, 2021 14:31

https://yle.fi/uutiset/3-11743093

Henkirikosten määrä kasvoi viime vuonna noin 25% verrattuna 2019.

Veikkaan, että koronan aiheuttamat, lomautukset, irtisanomiset, syrjäytymiset, yms vaikuttivat tuohon, koska nuo lukemat ovat olleet laskussa jo vuosia.

Itsemurhat lisääntyivät myös. Ja niitä tulee lisää nyt, kun ns. Konkurssisuoja poistuu tämän kuun lopussa. Yrityksiä tulee kaatumaan. Yrittäjille kaatuu isoja velkoja niskaan ja osa tekee lopullisen ratkaisun. Kun yrityksiä kaatuu, niin ihmisiä jää työttömäksi.

Eli on noilla rajoituksilla myös toisenlaisia uhreja.

Kyllä koronaa pitää hillitä erilaisin toimin, mutta tietynlaista järkeäkin pitää olla mukana.

Toivottavasti rajoituksia ei enää lisättäisi ja rokotukset saataisiin kunnolla käyntiin. Ei tässä voi kun toivoa, että pian voitaisiin palata normaaliin. Tuleva kesä nyt ainakin tuo toivoa.

Avatar
tietäjä3000
Mestarikandidaatti
Viestit: 3646
Liittynyt: Ma Tammi 06, 2014 21:24

Re: Ajankohtaista keskustelua

Viesti Kirjoittaja tietäjä3000 » Ti Tammi 26, 2021 14:42

Kamui Button kirjoitti:
Ti Tammi 26, 2021 4:54

Ollaanko tässä nyt oikeasti askel edellä, vai päinvastoin? Edellä ollaan, jos katsotaan ainoastaan tartuntalukuja ja pidetään niitä itseisarvoisen tärkeinä, eikä ylimitoituksien huonoja seuraamuksia huomioida. Hinta mikä tästä maksetaan ei näytä painavan päättäjien vaakakupissa, tosin myönnettäköön että tulevaa hintaa on myös vaikea arvioida. Kärjistäen voisi todeta, että näillä rajoituksilla saavutetaan jo valmiiksi heikkokuntoisille vanhuksille muutama kuukausi lisää elinaikaa, mutta kannattaaako siihen uhrata mm. nuorten elinvuosia ja ottaa vastaan siitä aiheutuvat seuraamukset?

Toisaalta myös vanhukset ovat kärsineet näistä rajoituksista. Itselläkin on lähipiirissä keuhkosyöpää sairastava eläkeläinen. Ketään ei saisi nähdä, ettei vaan saisi koronatartuntaa. Toisaalta tiedetään, että aika tulee loppumaan joka tapauksessa piakkoin... niin kuin kaikilla aikanaan. Tämä ryhmä kuitenkin saanee rokotteesta apua tässä kevään aikana.

Rajoituksia perustellaan sillä että pelastetaan ihmishenkiä. Samalla luodaan sellaista ilmapiiriä, että muut vaihtoehdot olisivat täysin epäinhimillisiä. Tälläinen on mielestäni räikeää hurskastelua. Voidaan kysyä miksei vastaavia rajoituksia ja rahaa (kun se ei näytä olevan mikään ongelma) käytetä muiden sairauksien hoitoon ja ennaltaehkäisyyn? Yhtälailla myös muilta osa-alueilta voitaisi pelastaa ihmishenkiä, elinvuosissa mittattuna huomattavasti enemmän kuin koronan vuoksi. Mutta kun kyseessä on korona, niin kaikki arvot tuntuu olevan "puhtaampia". Ja tietenkin ensimmäisten joukossa rajoitetaan nuoria, joille vakavan taudin ilmaantuminen on lähes mahdotonta.

Mielestäni ei ole elämisen arvoista nuoruutta tai vanhuutta, jos pitää vain pelätä ja piilotella kotona. Tässä on mennyt nyt vuosi, näillä näkymin menee vielä toinenkin. Ja mahdollisesti viruksen muuntuessa vieläkin pidempää. Joten jonkinlainen järki tähän pitäisi saada.
Minä kritisoin tuota hurskastelua jo keväällä. Jos esimerkiksi pienhiukkasten aiheuttamat tilastolliset kuolemat aiheuttaisi yhtä suurta kiihkoa, niin täällä olisi kiellytty nastarenkaat ja dieselit aikoja sitten.

Kyllä tässä saa isoa hintaa maksaa etenkin nuoret ja myös vanhukset. Opiskelijoilla on raportoitu paljon ongelmia jaksamisen kanssa, työelämään siirtyminen on käytännössä jäissä ja sosiaalinen elämä kuollutta. Vanhukset taasen kärsii yksinäisyydestä, jolla on seurauksia. Omakin ukki on höpertynyt ihan silmin nähden tässä kuluneen vuoden aikana.

Ei tässä helppoa tai oikeata tapaa ole tätä kriisiä hoitaa, mutta mustavalkoinen ajattelutapa on mielestäni tässäkin erittäin vaarallinen.

Näiden inhimillisten hintojen lisäksi tulee vielä se taloudellinen hintalappu maksettavaksi. Täytyy kuitenkin hallitukselle sen verran jakaa kiitosta, etteivät ole aivan kiihkoten rajoituksia asettaneet, joskaan ei tautitilanne Suomessa ole sitä vaatinutkaan.

Keväällä ymmärsin pakon, sillä korona yllätti koko yhteiskunnan housut kintuissa, mutta mielestäni se olisi pitänyt jo silloin päättää, että ensisijaisesti pyritään varmistamaan hoidon riittävyys ja pitää elämä mahdollisimman ennallaan ilman pahimpia virusinkoja, kuten massatapahtumia.
"Aerodynamics are for people who can't build engines" -Enzo Ferrari

BigBoss
Saunamajuri
Viestit: 9103
Liittynyt: Ma Maalis 12, 2012 17:14
Paikkakunta: Seinäjoki

Re: Ajankohtaista keskustelua

Viesti Kirjoittaja BigBoss » Ti Tammi 26, 2021 15:06

Hyviä pointteja edellisillä ja hyvin pitkälti samoilla linjoilla olen itsekin. Kyllähän tästä kaikesta etenkin nuoret kärsii todella paljon, kun ollaan kohta vuosi rajoitettu elämistä ja sosiaalisia tilanteita. Lisäksi se konkurssipommi on vielä tulossa.

Itse olen tämän asian suhteen sen verran pessimistinen (realistinen), että en usko tulevan kesän olevan vielä likimainkaan normaali. Rokottaminen on lähtenyt todella kankeasti liikkeelle ja senkin suhteen Suomi yllätettiin ihan housut kintuissa, kun ei ollut mitään kunnon suunnitelmaa. Lisäksi nyt kun rokotteita saadaankin luvattua vähemmän niin ei se ainakaan auta asiaa. En usko että kesään mennessä on edes kolmasosaa väestöstä rokotettu.

Avatar
Jamppa
Site Admin
Viestit: 49700
Liittynyt: Ma Joulu 26, 2011 11:19
Paikkakunta: Seinäjoki

Re: Ajankohtaista keskustelua

Viesti Kirjoittaja Jamppa » Ti Tammi 26, 2021 15:11

Tietäjää komppaan.

Tätä "laskua" maksellaan vielä kauan. Velat kaatuu monen päälle, mielenterveysongelmat, yms.

Omat isovanhemmat oli kans pitkään eristyksissä ja se kyllä vaarissa näkyy. Ennen niin terävä ja järkevä ihminen on taantunut.

Toivottavasti tilanne tuosta hänen kohdallaan palautuu.

Keväällä tilanne oli siinä mielessä pahempi, että kaikki pysähtyi. Ketään ei näkynyt missään, yms. Nyt onneksi ihmiset liikkuu.

Tässä on niin käsittämättömän tyhmiä ristiriitaisuuksia. Ihmisten pitäisi elää vältellen kontakteja, mutta esim. Eilen Finnair avasi jälleen lennot britteihin. Saadaan nyt sitä koronamuunnosta oikein urakalla.

Dino246
Monacon voittaja
Viestit: 4298
Liittynyt: Ke Elo 15, 2018 8:58

Re: Ajankohtaista keskustelua

Viesti Kirjoittaja Dino246 » Ti Tammi 26, 2021 15:49

Mutta onhan se niinkin, että kun tällainen pandemia iskee niin se joka tapauksessa vaikuttaa yhteiskuntiin negatiivisesti ja siinä on aina häviäjiä ja kärsijöitä, valittiinpa sen hoitoon mikä strategia tahansa. Näitä strategioita on ollut monia erilaisia eri maissa, mutta joka tapauksessa tavalla tai toisella on melkein joka paikassa päädytty siihen että jonkinlaisia rajoituksia on ollut pakko asettaa. Näissä maissa joissa tauti on päässyt jylläämään pahemmin on oltu lähellä sairaanhoidon luhistumista ja se on pakottanut menemään vielä monta astetta järeämpiin rajoituksiin kuten ulkonaliikkumiskieltoihin yms. Kyllä niilläkin on vaikututuksensa yhteiskuntaan, nuorten hyvinvointiin, yritysten toimintaan, talouteen jne. ihan samalla tavalla kuin näillä Suomen rajoituksilla jotka on tavallaan tuntuneet koko ajan tartuntamääriin nähden vähän ylimitoitetuilta. Mutta täällä ei sitten toisaalta ole tarvittu mennä ihan niihin kaikkei järeimpiin rajoituksiin ja yhteiskunta on saatu pidettyä jotakuinkin auki vaikka erilaisten rajoitusten keskellä on jouduttukin elämään pitkään. Ja vaikka esim. Ruotsin kohdalla sanottiin että Ruotsin löyhempi linja auttaisi heidän talouttaan niin tässähän on käynyt niin että myös Ruotsin talous on ottanut ihan yhtä paljon iskua kuin niissä maissa missä sosiaaliset rajoitukset on olleet pidemmän aikaa tiukemmat.

Tämän epidemian todellista hintaahan ei vielä tiedetä, se näkyy kokonaisuudessaan vasta vuosien päästä. Sen takia myöskään ei vielä pystytä sanomaan sitäkään mikä on tai olisi ollut oikea strategia tämän hoitamiseen koska kaikkia vaikutuksia ei vielä tiedetä. Ja kun tällaisessa samanlaisessa tilanteessa ei olla vielä koskaan aikaisemmin ollut. Onhan näitä pandemioita ollut ennenkin mutta nykyaikaisessa maailmassa ja globaalissa taloudessa ei olla vielä näin laajamittaiseen pandemiaan törmätty, ja siksi ei vielä osata edes ottaa huomioon kaikkia vaikutuksia. Kaikki toimethan tässä on vähän hakuammuntaa ja toimitaan niiden tietojen perusteella mitä on saatavilla ja pyritään oppimaan koko ajan lisää.

Pointtini oli tässä siis se, että vaikka Suomessa on ihan selvää että tämä tilanne on lisännyt väkivaltatapauksia, mielenterveysongelmia, sosiaalisia ongelmia jne. niin se ei sinällään kerro vielä siitä että onko strategia ollut oikea, vaan pitäisi saada vertailuksi myös tietoa minkälaisia vastaavat luvut ovat muualla maailmassa. Eli millä tavalla vastaavat luvut ovat käyttäytyneet vaikkapa niissä maissa joissa tilanne pääsi todella pahaksi ja oltiin lähellä terveydenhuollon romahtamista, ja joissa jouduttiin menemään sinne kikkapakin järeimpiin vaihtoehtoihin kuten täydellisiin ulkonaliikkumiskieltoihin. Sitten voi jo ehkä paremmin tehdä vertailua että mikä on oikeanlainen strategia ja missä menee se raja että pitää vaan kokonaisuuden vuoksi hyväksyä että heikompia tulee kuolemaan. Ja tässäkin pitää osata ottaa vielä huomioon erilaisia muuttujia kuten erot yhteiskuntien välillä. Siitäkin olisi mielenkiintoista nähdä vertailua miten tämä tilanne on näkynyt terveydenhuoltohenkilöstön terveydessä ja mielenterveydessä eri puolella maailmaa. Silläkin on nimittäin pitkäaikaisia vaikutuksia terveydenhuoltoon ja sitä kautta myös koko yhteiskuntaan mikäli terveydenhuoltohenkilöstö joudutaan ajamaan jaksamisen rajoille ja yli, ja se on minusta myös yksi aspekti joka tässä täytyy ottaa huomioon.

Mutta summa summarum; minä en oikeasti tiedä mikä olisi ollut ja mikä olisi tulevaisuudessa oikea strategia. Ja onneksi en ole siinä asemassa että minun tarvitsisi sitä edes tietää ja siitä päättää. Yritän luottaa siihen että asioista on päättämässä suurimmaksi osaksi ihmisiä joilla on takanaan mahdollisimman hyvä asiantuntemus ja osaaminen ja siksi osaavat tehdä kokonaisuuden kannalta järkevimmät päätökset, vaikka kukaan ei ole virheetön ja mukana on sitten vielä nämä poliittiset ja ideologiset väännöt jotka vaikuttavat päätöksiin.

Dino246
Monacon voittaja
Viestit: 4298
Liittynyt: Ke Elo 15, 2018 8:58

Re: Ajankohtaista keskustelua

Viesti Kirjoittaja Dino246 » Ti Tammi 26, 2021 15:54

Jamppa kirjoitti:
Ti Tammi 26, 2021 15:11
Tässä on niin käsittämättömän tyhmiä ristiriitaisuuksia. Ihmisten pitäisi elää vältellen kontakteja, mutta esim. Eilen Finnair avasi jälleen lennot britteihin. Saadaan nyt sitä koronamuunnosta oikein urakalla.
Tässä on minun mielestäni ollut suurin ongelma tässä, että näissä rajoitteissa ei ole välttämättä aina oikein mitään logiikkaa. Ja käsittääkseni iso osa näistä epäloogisuuksista on lainsäädännöstä johtuvia? Kuten esim. juuri tuo että hallituksen valta ei riitä päättämään siitä että nuo lennot saataisiin estettyä, vaan se on viranomaisten eli Traficomin päätös. Eli hallitus pystyy rajoittamaan maan sisäistä liikkumista mutta sen valta ei riitä estämään sitä että sieltä pahimmista pesäkkeistä kulkee lennot päivittäin Suomeen. Tässä on sellainen juttu mitä kannattaisi ehkä jatkoa ajatellen miettiä.

Avatar
Osku90
Weltmeister
Viestit: 6730
Liittynyt: Su Touko 13, 2012 21:54
Paikkakunta: Varsinais-Suomi

Re: Ajankohtaista keskustelua

Viesti Kirjoittaja Osku90 » Ma Helmi 01, 2021 22:47

Tässä uutinen helmikuulta 2016. Kuulostaako tutulta?
https://www.is.fi/kotimaa/art-200000111 ... csB62dJNmg

Jo 19 kuollut influenssaan, yli 100 tehohoidossa – poikkeuksellisen raju epidemia vaivaa Suomea

Influenssan vuoksi tehohoitoon on joutunut yli sata ihmistä. Myös perusterveitä ja nuoria ihmisiä on sairastunut vakavasti.


Suomessa jyllää nyt poikkeuksellisen raju sikainfluenssaepidemia, joka on vienyt koko maassa kaikenikäisiä ja myös perusterveitä ihmisiä tehohoitoon. Ainakin 19 sairaalahoidossa ollutta influenssapotilasta on kuollut.

– Meillä on tähän mennessä viisi kuolemantapausta, jotka liittyvät influenssaan. Totta kai tapauksia voi olla enemmänkin, mutta ne eivät välttämättä ole tulleet meidän tilastoihin, kertoo sairaalahygienia- ja infektiontorjuntayksikön ylilääkäri Esa Rintala Turun yliopistollisesta keskussairaalasta.

Teho-osastohoitoa vaativia influenssapotilaita on ollut Turun yliopistollisessa keskussairaalassa 19, joiden joukossa on ollut myös lapsia. Kaiken kaikkiaan siellä on ollut influenssan vuoksi sairaalahoidossa 146 potilasta.

– Se on selkeästi enemmän kuin aikaisempina influenssakausina. Meillä oli pahimmillaan teholla kahdeksan potilasta yhtä aikaa hoidossa. Hoidossa on ollut työikäisiä ja myös perusterveitä ihmisiä. Tyypillistä on se, että potilaat eivät ole saaneet rokotusta, Rintala sanoo.

Influenssaepidemia kuormittaa sairaaloita

Tampereen yliopistollisessa sairaalassa on kuollut kolme tehohoidossa ollutta influenssapotilasta, Taysin infektiolääkäri Janne Laine vahvistaa.

– Kaikilla on ollut perussairauksia taustalla. Teho-osastolla ei ole kuollut yhtään perustervettä ihmistä, Laine tarkentaa.

Taysissa on ollut yhteensä 12 potilasta tehohoidossa influenssan vuoksi. Laineen mukaan heistä suurimmalla osalla on ollut ennestään terveyttä rasittavia sairauksia.

– On se influenssakaudelle iso määrä tehohoitopotilaita. Usein influenssa vaatii aika pitkää tehohoitojaksoa. Sairaalassa on ollut melkoinen ruuhka jo kolme viikkoa. Ensiavussa on ollut kova kiire ja osastot ovat olleet täynnä, Laine kertoo.

Epidemiakausi vasta puolessavälissä

Uudellamaalla influenssaan on kuollut ainakin kahdeksan ihmistä. Tieto on viikon takaa.

– Yleinen kuolleisuus nousee Suomessa ja muissa maissa influenssakauden aikana. Kuolemia tulee myös muiden tautien vaikeutumisen vuoksi, sanoo ylilääkäri Asko Järvinen HYKS:n infektiosairauksien klinikalta.

Influenssan vuoksi tehohoidossa on tänä vuonna HUS:n sairaaloissa ollut yhteensä 70 ihmistä. Valtaosa heistä on ollut työikäisiä ja tehohoidossa on ollut myös lapsia.

– Tämä on suurin määrä tehohoitopotilaita sitten pandemiavuoden. Olemme nyt epidemian huipussa, mikä tarkoittaa puoltaväliä. Potilaita voi tulla enemmänkin, Järvinen kertoo.

Järvisen mukaan kiireisimpinä viikkoina sairaaloissa on ollut kolminkertainen määrä influenssapotilaita tavallisiin vuosiin verrattuna.

”Aikamoinen määrä potilaita”

Oulussa on tähän mennessä kuollut kaksi influenssapotilasta. Oulun yliopistollisessa sairaalassa on ollut parikymmentä ihmistä tehohoidossa influenssan vuoksi. Aikuispotilaista suurin osa on ollut 40–65-vuotiaita.

– Kyllä se minusta aikamoinen määrä on normaalivuosiin verrattuna. Potilaita voi tulla vielä lisääkin, koska epidemia ei ole vielä täysin laantunut, kertoo infektiolääkäri Pekka Ylipalosaari.

Lapin sairaanhoitopiirissä influenssaepidemia alkoi näkyä vasta viime viikolla. Tällä hetkellä sairaalahoidossa on influenssan vuoksi kymmenen potilasta. Lapissa influenssapotilaiden iät vaihtelevat pikkulapsista ikäihmisiin. Viime viikolla yksi nuori aikuinen oli sikainfluenssan vuoksi tehohoidossa.

– Yksi influenssapotilas on kuollut, mutta hänellä on ollut perussairauksia taustalla, kertoo infektioylilääkäri Markku Broas Lapin sairaanhoitopiiristä.

Kuopion yliopistollisessa sairaalassa on tällä influenssakaudella ollut tehohoidossa yli kymmenen aikuista potilasta. Vielä eilen teho-osastolla oli viisi influenssapotilasta. Yksi lapsipotilas on siirretty Kuopiosta Helsinkiin hoitoon.

– Luku on isompi, kun lasketaan lapset mukaan. Hoidossa on tällä hetkellä yksi perusterve 50-vuotias mies ja yksi 40-vuotias perusterve nainen. Muilla on joitakin kroonisia taustalla, kuvailee tilannetta infektioylilääkäri Irma Koivula Kuopion yliopistollisesta sairaalasta.
Ihan vaan että kuulostaako tutulta? Juttu on siis kirjoitettu 16.2.2016. Muistan tuon epidemian, koska juuri noihin aikoihin ensimmäinen lapseni syntyi. Rajoituksia oli siinä määrin, että synnytysvuodeosastolle eivät tulokkaita päässeet katsomaan muut, kuin lapsien isät.

Mua hirvittää, että jos me joskus ylipäätään päästään eroon tästä hulluudesta (maskit, rajoitukset ym.), niin kuinka pieni kynnys meillä jatkossa on laittaa kaikki seis? Ihmiset ovat yllättävän helposti valmiita luopumaan perusoikeuksistaan ja sekö tässä lopulta onkin tarkoituksena? Ihan oikeasti alkaa vähitellen uskomaan jo johonkin salaliittoihin, koska on tämä niin helvetin järjetöntä touhua.

Kokonaiskuolleisuus ei ole noussut oikein missään maassa. Etelä-Euroopan "katastrofialueilla" nousu oli jotain prosentin luokkaa, joka menisi ihan vuosittaisen vaihtelun ja väestön ikääntymisen piikkiinkin. Kukaan ei ole viime vuonna kuollut influenssaan tai keuhkokuumeeseen, vaan kaikilla syy on korona. Mä jotenkin olisin toivonut ihmisten olevan laskutaitoisempia, kykeneviä edes vähän tulkitsemaan tilastoja tai ajattelemaan omilla aivoillaan, mutta ei. Kaikki uskotaan mitä Iltatelhdessä sanotaan ja ämpäreitä jonotetaan Tokmannilla. Huolestuttavaa on myös se, että tietojeni mukaan 199 kansanedustajaa on näiden rajoitusten kannalla. Ainoastaan Ano Turtiainen (se joka erotettiin PS:n eduskuntaryhmästä) on ollut avoimesti tätä hullutusta vastaan. Pisteet siitä.

Muistatteko ne reilun vuoden takaiset propagandakuvat mediassa, kun Wuhanin kaduilla makasi ihmisiä puvut päällä, optiosalkut käsissä ja maskit naamoilla. Olivat ihan yht'äkkiä vaan kuolleet koronaan ja jääneet siihen. Kivulias ja äkillinen tukehtumiskuolema kuulemma. Tai kun helikopteri oli kuvannut Iranissa valtavia ruumispinoja, kun kuolleita oli vaan kuskattu johonkin kaatopaikalle. Miten absurdilta noi nyt kuulostaa?
Jules Bianchi, you'll always race in our hearts! #CiaoJules

Avatar
Osku90
Weltmeister
Viestit: 6730
Liittynyt: Su Touko 13, 2012 21:54
Paikkakunta: Varsinais-Suomi

Re: Ajankohtaista keskustelua

Viesti Kirjoittaja Osku90 » Ti Helmi 02, 2021 6:52

Lisättäköön vielä, että jollet halua coronarokotetta, olet rokotevastainen. Jollet pidä siitä, miten "pandemiaa" on hoidettu, olet ihmisvihaaja.

Pandemian kriteereitä jouduttiin muuttamaan, jotta tätä sellaiseksi voitaisiin kutsua. Ennen määritelmä oli: Nopeasti ja laajalle leviävä, hyvin tappava tauti.

Määritelmästä poistettiin juuri ennen tämän shown alkua sanat hyvin ja tappava.
Jules Bianchi, you'll always race in our hearts! #CiaoJules

Avatar
Jamppa
Site Admin
Viestit: 49700
Liittynyt: Ma Joulu 26, 2011 11:19
Paikkakunta: Seinäjoki

Re: Ajankohtaista keskustelua

Viesti Kirjoittaja Jamppa » Ti Helmi 02, 2021 9:56

Osku90 kirjoitti:
Ti Helmi 02, 2021 6:52
Lisättäköön vielä, että jollet halua coronarokotetta, olet rokotevastainen. Jollet pidä siitä, miten "pandemiaa" on hoidettu, olet ihmisvihaaja.

Pandemian kriteereitä jouduttiin muuttamaan, jotta tätä sellaiseksi voitaisiin kutsua. Ennen määritelmä oli: Nopeasti ja laajalle leviävä, hyvin tappava tauti.

Määritelmästä poistettiin juuri ennen tämän shown alkua sanat hyvin ja tappava.
Joo onhan tämä vähä erikoista.

Sitten se, että joka päivä ilmoitetaan paljon on sairastuneita ja paljonko on vuoden aikana sairastunut. En ole pitkään aikaan törmännyt tilastoon missä olisi kerrottu parantuneet.

Ei täällä kuitenkaan tällä hetkellä ole kun ehkä alle 2000 ihmistä jolla on korona. Jos keskimäärin 400 sairastuu päivässä niin kyllä niitä saman verran parantuukin näin pitkällä aikavälillä.

Avatar
Osku90
Weltmeister
Viestit: 6730
Liittynyt: Su Touko 13, 2012 21:54
Paikkakunta: Varsinais-Suomi

Re: Ajankohtaista keskustelua

Viesti Kirjoittaja Osku90 » Ti Helmi 02, 2021 10:25

Ja teholla nyt 17 ihmistä koronan vuoksi. Keski-ikä melko varmasti 80+ ja en usko eroavan kovin paljoa tavallisesta vuodesta ja influenssasta.
Jules Bianchi, you'll always race in our hearts! #CiaoJules

Kamui Button
Kilpakuljettaja
Viestit: 796
Liittynyt: Pe Maalis 16, 2012 21:19

Re: Ajankohtaista keskustelua

Viesti Kirjoittaja Kamui Button » Ti Helmi 02, 2021 10:46

Eihän tämä koronaan liittyvää toiminta ole mihinkään suhteutettua. Esimerkiksi tieliikenteessä alle 60-vuotiailla on karkeasti ottaen viisinkertainen todennäköisyys kuolla, kun verrataan alle 60-vuotiaiden koronakuolemiin. Autoillessa/liikkuessa ihmiset tuntuvat hyväksyvän tämän riskin, mutta koronan osalta huomattavasti alhaisempi riski tuntuu ylitsepääsemättömältä.

Suomalaista sairaanhoitoa ja valmiutta on myös kehuttu paljon, mutta mikä on totuus? Maailmalla "huonommat" maat ovat selvinneet kymmenkertaisista tartuntamääristä, mutta täällä ollaan jo nyt huolissaan hoidon riittävyydestä. Jonkinlainen ristiriita havaittavissa, onko meillä huono valmius vai valitetaanko turhasta?

Dino246
Monacon voittaja
Viestit: 4298
Liittynyt: Ke Elo 15, 2018 8:58

Re: Ajankohtaista keskustelua

Viesti Kirjoittaja Dino246 » Pe Helmi 05, 2021 14:53

Sitä minä olen näissä koronatoimissa ja -rajoituksissa eniten ihmetellyt että miksi näitä alueellisia rajoituksia ei käytetä enemmän? Jossakin vaiheessa sanottiin että aluehallintovirastot saisivat suuremman vallan päättää millä rajoitustasolla mennään, ja näinhän käytännössä taitaa ollakin, mutta tuntuu että AVI:t menee tässä vielä hallitustakin tiukemmalla linjalla. Esim. täällä meillä päin koronatilanne on lyhyitä ryöpsähdyksiä lukuun ottamatta ollut koko ajan maan parhaasta päästä, omalla pikkupaikkakunnalla tartuntoja on koko tämän vuoden kestäneen härdellin aikana ollut alle 10, ja nyt on taas menty jo jonkin aikaa ilman isompia tartuntamääriä koko maakunnassa. Silti meilläkin on käytännössä samat rajoitukset kuin koko maassa ja ovat voimassa tämän kuun lopulle saakka. Tuntuu että AVI pelaa vähän turhankin varman päälle ja laittaa nuo tiukat rajoitukset todella pitkälle eteenpäin ilman merkittävää tarvetta. Tuntuisi että näissä pystyttäisiin olemaan paljon joustavampia ja katsoa sitä rajoitusten tarvetta vähän lyhyemmällä aikavälillä ja tilanteen mukaan. Nähtiinhän se tuossa syksyllä jo kun näitä ryöpsähdyksiä tuli ympäri Suomea, että rajoituksia tiukentamalla ne saatiin viikossa-kahdessa kuriin.

Ja sama pätee oikeastaan ihan koko maahan, koska esim. viime päivien lukemia kun katselee niin edelleenkin valtaosa noista todetuista tartunnoista on pääkaupunkiseudulla ja ympäryskunnissa, ja muualla maassa Turkua lukuun ottamatta on vain ykköstapauksia. Silti vaan melkein samoilla rajoituksilla taidetaan koko maassa mennä.

Avatar
tietäjä3000
Mestarikandidaatti
Viestit: 3646
Liittynyt: Ma Tammi 06, 2014 21:24

Re: Ajankohtaista keskustelua

Viesti Kirjoittaja tietäjä3000 » Pe Helmi 05, 2021 15:25

Se on vähän ongelmana, kun kukaan keskikastin virkamies ei halua ottaa vastuuta noiden rajoitusten nostamisesta. Suomessa on "vähän" sellainen kulttuuri, että epäonnistumisia ei hyväksytä ja pää laitetaan surutta pölkylle ja pidetään seipäässä kunnes haaskalinnut ovat käyneet syömässä viimeisetkin palaset. Täten kukaan ei halua olla se, joka purkaa rajoituksia, koska jos alueella sitten puhkeaa tartuntaketju, riippumatta siitä oliko rajoitusten poistolla siihen osuutta tai arpaa, niin voi olla varma, että nimi on pilalla loppuiäksi.
"Aerodynamics are for people who can't build engines" -Enzo Ferrari

Dino246
Monacon voittaja
Viestit: 4298
Liittynyt: Ke Elo 15, 2018 8:58

Re: Ajankohtaista keskustelua

Viesti Kirjoittaja Dino246 » Pe Helmi 05, 2021 15:53

tietäjä3000 kirjoitti:
Pe Helmi 05, 2021 15:25
Se on vähän ongelmana, kun kukaan keskikastin virkamies ei halua ottaa vastuuta noiden rajoitusten nostamisesta. Suomessa on "vähän" sellainen kulttuuri, että epäonnistumisia ei hyväksytä ja pää laitetaan surutta pölkylle ja pidetään seipäässä kunnes haaskalinnut ovat käyneet syömässä viimeisetkin palaset. Täten kukaan ei halua olla se, joka purkaa rajoituksia, koska jos alueella sitten puhkeaa tartuntaketju, riippumatta siitä oliko rajoitusten poistolla siihen osuutta tai arpaa, niin voi olla varma, että nimi on pilalla loppuiäksi.
Tämä on muuten ihan totta. Täällähän on varsinkin viime vuosina voimistunut tämä kulttuuri että kaikesta pitää saada joku vastuuseen ja jonkun pää pölkylle. Ei voida vaan hyväksyä sitä että välillä tulee virhearvioita ja joskus asioille ei vaan mahda mitään. Shit happens ei ole Suomessa vaihtoehto, ja se herkästi johtaa ylivarovaisuuteen.

Toki kuten tässä on ollut puhetta niin kyllä minä ymmärrän että ollaan tiettyyn rajaan asti varovaisia ja mieluummin aina vähän ylivarovainen kuin varomaton, mutta pitäisi nyt tässä(kin) löytää se joku kultainen keskitie.

BigBoss
Saunamajuri
Viestit: 9103
Liittynyt: Ma Maalis 12, 2012 17:14
Paikkakunta: Seinäjoki

Re: Ajankohtaista keskustelua

Viesti Kirjoittaja BigBoss » To Helmi 11, 2021 18:04

Tänään THL kertoi, että Suomessa koronaan kuolleista 96%:lla on ollut joku pitkäaikaissairaus ja kuolleiden keski-ikä on 81,6 vuotta. Suomessa on tähän mennessä todettu 703 koronakuolemaa, joista siis prosenttien mukaan 675 uhria on ollut pitkäaikaissairaita ja 28 terveitä, mutta melko varmasti jo hyvään ikään päässeitä. Joulukuun tilastossa ikäryhmissä 20-29, 30-39 ja 40-49 -vuotiaat oli kussakin alle 5 koronakuolemaa, 50-59 -vuotiaissa 13 ja 60-90 -vuotiaissakin vain 29. Näistäkin valtaosa on melko varmasti ollut jollain lailla pitkäaikaissairaita. Ehkä jotain yksittäisiä muuten terveitäkin on voinut olla, mutta esimerkiksi noiden aiempien prosenttien mukaan noin 50 henkilöstä 48 olisi ollut pitkäaikaissairaita ja 2 terveitä noista nuoremmistakin ikäryhmistä. Ei kovin hälyttäviä lukuja minun mielestäni.

Jos kerran vanhukset ja riskiryhmäläiset on rokotettu kesään mennessä niin mikähän mahtaa sitten olla hallituksen koronastrategia rajoitusten suhteen? Eikö periaatteessa maan sisältä pitäisi poistaa suunnilleen kaikki rajoitukset, kun kerran riskiryhmäläiset ovat turvassa ja nuorempia terveitä ihmisiä kuolee vain yksittäistapauksina? Pitäisikö antaa tulla normaali kesä kaikkine tapahtumineen?

Vastaa Viestiin