Koulutus

Kaikenlaista keskustelua maan ja taivaan väliltä.

Koulutus

ViestiKirjoittaja superzeppo » Ke Elo 21, 2013 8:32

Mitä kouluja olet käynyt? Missä opiskelet nyt? Mitä jatkokoulutussuunnitelmia sinulla on? Onko kouluruoka hyvää?

Entä Suomen koulujärjestelmä, mitä pitäisi muuttaa vai onko se täydellinen? Pitäisikö opettajien saada pitää kuria yllä fyysisin keinoin? Mikä olisi paras tapa saada kaikentasoiset oppimaan?

Muun muassa näistä asioista voidaan keskustella tässä ketjussa.

Kuulin tuossa joku päivä Suomen luotettavimmasta mediasta, Radio NRJ:ltä, töissä mielenkiintoisen keskustelun peruskoulusta:

Opettajankoulutuslaitoksen pääsyvaatimukset suosivat hikipinkoja naisia. Miehiä menee sisään koko ajan vähemmän. Uudet opettajat ovat nuoria naisia, joilla on aina vaan vähemmän auktoriteettia oppilaiden silmissä. Oppilaat tietävät nykyään oikeutensa. He tietävät, ettei opettaja saa rankaista heitä fyysisesti. Itse asiassa opettaja ei saa koskeakkaan heihin. Sitten joka luokalta löytyy se huligaani, joka ei välitä saamistaan jälki-istunnoista vaan jatkaa tuntien terrorisointia. Opettaja ei voi laittaa häntä ulos luokasta, koska ei saa koskea häneen. Ne, jotka haluaisivat oppia, eivät saa siihen mahdollisuutta. Häirikköä ei myöskään voida siirtää tarkkailuluokalle, koska se on täynnä tai siihen ei ole varaa.

Toinen esimerkki. Joka luokalla on huonosti oppiva poika takarivissä. Matematiikassa opettaja etenee aiheessa juuri tämän hitaimman vauhtia. Kyseistä oppilasta ei voi laittaa tukiopetukseen, koska sellaisen järjestäminen maksaa, eikä yksittäisistä kerroista ole hyötyä. Koko luokka on jäljessä aikataulusta. Samalla uuteen opetussuunnitelmaan lisätään opiskeltavaa, mutta tuntimäärät ovat samoja.

Sitten eräs kuuntelija soitti ja kertoi kokemuksensa. Erään häirikköoppilaan vanhempi oli juoppo. Kun oppilas jäi luokalleen, alkoi nuori naisopettaja saada uhkailukirjeitä häirikön vanhemmilta. Kerran vuodessa on pakollinen arviointikeskustelu. Koulu oli pakotettu järjestämään vartijoita käytäville ja pakoreittejä siltä varalta, että vanhempi kävisi aggressiiviseksi. Yhteiskunta siis pyörii vähemmistön idioottien ehdoilla?

Mitä mieltä tästä? Mitä pitäsi muuttaa?

Omasta mielestäni yksinkertaisin vaihtoehto olisi fyysisen voiman käytön salliminen tarvittaessa sekä ammattikoulutyyppinen sukupuolitasa-arvoa lisäävä järjestelmä OKL:een hakiessa. Eli miehiä pääsisi vähintään tietty määrä joka vuosi. Toinen vaihtoehto olisi yksityisten koulujen perustaminen. Niissä sitten vanhemmat sallisivat lapsiensa rankaisemisen tarvittaessa myös fyysisesti. Jos hinnat pysyisivät pieninä, valtion kouluista katoaisi oppilaat ja niihin olisi pakko tehdä muutoksia tai koulujärjestelmä kaatuisi.

Hitaammin oppivia pitäisi sen sijaan auttaa tukiopetuksella tai vanhempien avustuksella kotona. Myös luokalle jääminen voisi olla helpompaa. Se olisi kaikkien kannalta parempi. Nimimerkillä Pääsimme 9-luokalla 9-luokan matikankirjaan vasta huhtikuussa, koska luokalla oli yksi hitaammin oppiva, jonka mukaan mentiin. Voin kertoa, että pitkän matikan alussa piti hieman tehdä töitä sitten lukiossa.
Avatar
superzeppo
Tekninen tuki
 
Viestit: 13953
Liittynyt: Ma Maalis 05, 2012 19:57
Paikkakunta: Hämeenlinna

Re: Koulutus

ViestiKirjoittaja waldo39 » Ke Elo 21, 2013 17:09

Hyvä aihe senkin takia että koulutus on yksi Suomen arvostetuimmista vientituotteista.

Olen käynyt peruskoulun ja amiksessa levyseppähitsaaja koulutuksen, aloitan juuri kohta kone- ja hitsaualan (työvoima)koulutuksen, opiskelun kannalta ei mitään jatkosuunnitelmia ja kouluruoka on yleensä hyvää.

Mutta asiaan http://www.iltalehti.fi/perhe/2013081317363101_pr.shtml" onclick="window.open(this.href);return false;

Oppilaat maksuvelvollisiksi jälki-istunnon sijaan on mainio ehdotus, mutta saa nähdä toteutuuko. Joka luokasta löytyy aina oppilaita, jotka haluaa pitää vain hauskaa oppimisen sijaan, vaikka koulussa pitäisi käyttää kumpaankin tasavertaisesti. Tuo ¨hauskanpito¨ häiritsee muiden oppimista, heidän tulevaisuutta ja sitä kautta myös jollain tavalla koko Suomeen. Ja mitä superssebbo(miten se kirjoitettiin :) ) että kuria ja opettajien oikeuksia lisättäisiin on hyvä ehdotus. Nourten pitää kunnioittaa vanhempia ihmisiä. Onhan niistä opettajiin kohdistuvista uhkailuista ja joskus väkivallasta kuultu ja niihinkin pitää puuttua. Opettajista voitaisiin tehdä valtion virkamiehiä(kuten esim. kondyktöörit), eli jos heitä esim. uhkaillaan, niin uhkailijaa odottaa iso sakko tai linnatuomio ilman muttia(siis isompi tuomio kuin ¨siviilihenkilöä¨ uhkailtaessa).

Lisäksi liikuntatunneille pitää lisätä karttingautoilu, että saadaan lisää Mika Häkkisiä :-P
Lehdistö: ¨Kimi, oletko vihainen?¨ Kimi: ¨Olut helpotti.¨ < Unkarin GP 2015 >
waldo39
GP-voittaja
 
Viestit: 2111
Liittynyt: Su Helmi 05, 2012 14:35

Re: Koulutus

ViestiKirjoittaja Jamppa » Ke Elo 21, 2013 17:15

Yläasteelta kun pääsin niin kävin autonasentaja koulutuksen. Niitä hommia en ole tehnyt päivääkään. Usean vuoden olin töissä ja 2011 aloitin opiskelun uudestaan. Nyt opiskelen ammattikorkeassa liiketaloutta ja 1,5v päästä pitäisi valmistua.
Avatar
Jamppa
Site Admin
 
Viestit: 45249
Liittynyt: Ma Joulu 26, 2011 11:19
Paikkakunta: Seinäjoki

Re: Koulutus

ViestiKirjoittaja BigBoss » Ke Elo 21, 2013 17:26

Lukion jälkeen intin takia välivuosi ja nyt oon ammattikorkeassa lukemassa rakennustekniikkaa. Vuosi takana ja kolme edessä.

Ja mitä tuohon koulukuriin tulee niin mielestäni opettajien pitäis tarvittaessa saada käyttää vaikka sitten voimakeinoja, jos oppilaat heittäytyy oikein hankaliksi. Kylmästi vaan karttakepillä kupoliin tai sormille, kuten ennen vanhaan. Ei ne lapset ja teinit siitä rikki mene ja oppisivat olemaan.
Avatar
BigBoss
Saunamajuri
 
Viestit: 8226
Liittynyt: Ma Maalis 12, 2012 17:14
Paikkakunta: Oulu

Re: Koulutus

ViestiKirjoittaja superzeppo » Ke Elo 21, 2013 17:28

waldo39 kirjoitti:Hyvä aihe senkin takia että koulutus on yksi Suomen arvostetuimmista vientituotteista.

Olen käynyt peruskoulun ja amiksessa levyseppähitsaaja koulutuksen, aloitan juuri kohta kone- ja hitsaualan (työvoima)koulutuksen, opiskelun kannalta ei mitään jatkosuunnitelmia ja kouluruoka on yleensä hyvää.


Ainiin, unohdin kertoa oman koulutukseni. Eli ihan peruskoulu, lukion ilmailulinja kohtuullisin tuloksin ja alotan nyt syyskuussa tietotekniikan inssiopinnot.

waldo39 kirjoitti:Mutta asiaan http://www.iltalehti.fi/perhe/2013081317363101_pr.shtml" onclick="window.open(this.href);return false;" onclick="window.open(this.href);return false;" onclick="window.open(this.href);return false;

Oppilaat maksuvelvollisiksi jälki-istunnon sijaan on mainio ehdotus, mutta saa nähdä toteutuuko.


Kuulostaa hyvältä ehdotukselta. Toi vaan menee niin, että köyhillä juopoillakin on lapsia, eikä niillä sitten oo varaa maksaa laskuja. Lisäks lapsille ei varmaan kannata liian aikasin opettaa rahan valtaa.

Tossa artikkelissa toi juttu tavaroitten tarkistamisesta, pitäs mun mielestä kuulua ihan selvästi opettajan oikeuksiin. Meidänkin luokalla oli jo ala-asteella ilotulitteita, sytkäreitä ja joillakin tupakkaa ja teräaseita mukana koulussa.

waldo39 kirjoitti:Joka luokasta löytyy aina oppilaita, jotka haluaa pitää vain hauskaa oppimisen sijaan, vaikka koulussa pitäisi käyttää kumpaankin tasavertaisesti. Tuo ¨hauskanpito¨ häiritsee muiden oppimista, heidän tulevaisuutta ja sitä kautta myös jollain tavalla koko Suomeen. Ja mitä superssebbo(miten se kirjoitettiin :) ) että kuria ja opettajien oikeuksia lisättäisiin on hyvä ehdotus. Nourten pitää kunnioittaa vanhempia ihmisiä. Onhan niistä opettajiin kohdistuvista uhkailuista ja joskus väkivallasta kuultu ja niihinkin pitää puuttua. Opettajista voitaisiin tehdä valtion virkamiehiä(kuten esim. kondyktöörit), eli jos heitä esim. uhkaillaan, niin uhkailijaa odottaa iso sakko tai linnatuomio ilman muttia(siis isompi tuomio kuin ¨siviilihenkilöä¨ uhkailtaessa).


Itse olin varmaan poikkeusyksilö koulussa, kun halusin vaan opiskella, oisin voinu skipata ton hauskanpito-osion kokonaan. Muut ehdotti kaiken maailman ryhmätöitä ja levyraateja ja muuta tuubaa, kun minä ja muutama muu yritettiin opiskella. Tärkeetä on kuitenkin olla myös liikuntaa ja muita taitoaineita, ettei oo pelkkää puurtamista. Opetussuunnitelmaan pitäs löytää sopiva tasapaino lukuaineiden ja taito- ja taideaineiden välille.

waldo39 kirjoitti:Lisäksi liikuntatunneille pitää lisätä karttingautoilu, että saadaan lisää Mika Häkkisiä :-P


Muuten hyvä idea, mutta meidän ainakin piti liikuntatunneilla maksaa keilailusta ja biljardistakin. Kartingissa hinnat voi olla vähän kovempia :D Ja sitten on tietysti taas se juoppoperheen lapsi, joka katsoo vierestä ja haukkuu opettajan vanhemmille, jotka lähettää uhkailupostia.

Kaiken kaikkiaan. Nyt kun Kataisen hallitus on perustanut ~1 työryhmän per päivä, ne vois perustaa työryhmän tutkimaan, mikä kaikki koulutusjärjestelmässä nykyisellään on pielessä.
Avatar
superzeppo
Tekninen tuki
 
Viestit: 13953
Liittynyt: Ma Maalis 05, 2012 19:57
Paikkakunta: Hämeenlinna

Re: Koulutus

ViestiKirjoittaja mr-nobody » Ke Elo 21, 2013 20:18

Haluaisin nostaa esille pakkoruotsin.

Suomessa puhuu ruotsinkieltä 5,4% väestöstä ja näistä suurin osa rannikoilla.

Mielestäni ei ole mitään järkeä että ruotsia täytyy opiskella myös paikkakunnilla jossa ruotsia ei tarvita lainkaan. Esimerkiksi itärajalla rajalla olisi paljon hyödyllisempää opiskella venäjää. Itselle ainakin elämäni aikana olisi venäjän kieli ollut hyödyllisempää kuin ruotsi. Ruotsin kieltä olen peruskoulun jälkeen kerran tarvinnut kun lentokoneessa oli kerran ruotsalainen lentoemäntä.

Tämähän ei ole kovin yksinkertaista että miten pakkoruotsista luovuttaisiin. Millä luokalla ja miten valinta ruotsin ja venäjän välillä tehtäisiin. Voisiko samassa peruskoulussa järjestää jos on halukkaita niin molempien kielien opetuksen. Samalla myös lukio, ammattikoulu, ammattikorkeakoulu ja ylisto opiskeluun jouduttaisiin tekemään muutoksia koska eihän "pakkoruotsia" voi oppilailta vaatia ketkä sitä ei ole aikaisemmin opiskelleet.

Tässä hieman vanha taulukko mistä selviää venäjänkielisten asukkaiden määrä suhteessa ruotsinkielisiin asukkaisiin. Toki eihän tämä näin yksinkertainen ole koska ruotsinkieliset alueet ovat Suomen suurimmissa kaupungeissa
Kuva

Tällä foorumilla on porukkaa länsirannikon läheisyydestä, itärajan läheisyydestä ja eteläisestä Suomesta.
Miten näette asian? Toinen kotimainen pakollisena vai vapaaehtoisena?
Avatar
mr-nobody
Foorumin Vetomies 2014 & 2015 & 2016
 
Viestit: 7048
Liittynyt: Ti Syys 25, 2012 21:11
Paikkakunta: Vantaa

Re: Koulutus

ViestiKirjoittaja Jamppa » Ke Elo 21, 2013 20:20

En ymmärrä miksei tuo pakkoruotsi toimi toiseen suuntaan. Suomes on paljon noita ruotsia puhuvia jotka ei suomea osaa.
Avatar
Jamppa
Site Admin
 
Viestit: 45249
Liittynyt: Ma Joulu 26, 2011 11:19
Paikkakunta: Seinäjoki

Re: Koulutus

ViestiKirjoittaja superzeppo » Ke Elo 21, 2013 20:30

Ongelma tällä hetkellä tuntuu olevan se, että Ruotsin kielen asema on kirjattu perustuslakiin. Ruotsia puhuvilla on oikeus pärjätä ilman Suomen sanaa. Jos tätä ei olis laissa, pakkoruotsi ois heivattu jo aikoja sitten. Venäjä on kuitenkin suomalaisille paljon tärkeämpi kieli. Esim. itärajalla asuville ruottista ei vaan ole mitään hyötyä. Venäjästä olisi. Jos itärajalla olevassa kaupassa palveltaisiin venäjäksi, venäläiset tykkäsisivät ja niitä kävisi kaupassa enemmän. Palvelua halutaan ja siitä maksetaan. Länsirajalla on lätäkkö välissä, ei ne käy Suomessa kaupassa.

Sitä olen ihmetellyt, kuinka vähän Ruotsia pitää oikein osata. Ruotsinkielisten pitää pystyä puhumaan esim. poliisin kanssa ruotsiksi, mutta esim. Poliisit-ohjelmassa poliisi ei osaa sanaakaan ruotsia. Toinen ihmetys. Kristiinankaupungissa tms, jossain sielä rannalla, käytiin joskus vuosia sitten, nii leirintäalueella eivät puhuneet Suomea, kaupassa eivät puhuneet Suomea, mistään ei saanu mitään selvää. Ruotsilla pitää pärjätä koko Suomessa, mutta Suomella ei?

Tähänkin vois hallitus perustaa työryhmän. Tutkisivat, kuinka tarpeellinen pakkoruotsi on, kuinka paljon siitä on hyötyä verrattuna opetukseen tuhlattuihin verorahoihin.
Avatar
superzeppo
Tekninen tuki
 
Viestit: 13953
Liittynyt: Ma Maalis 05, 2012 19:57
Paikkakunta: Hämeenlinna

Re: Koulutus

ViestiKirjoittaja Cup » Su Elo 25, 2013 15:08

superzeppo kirjoitti:Mitä kouluja olet käynyt?
Perus ja Ammattikoulun, amiskassa logistiikka linjan ja sitä kautta rekkakuskiksi.
superzeppo kirjoitti:Onko kouluruoka hyvää?
En minä siitä ruuasta koskaan valittanut, aina tuli syötyä.
Twitter: @KurskiRacing
Cup
Mestarikandidaatti
 
Viestit: 2639
Liittynyt: La Tammi 21, 2012 12:16

Re: Koulutus

ViestiKirjoittaja Alexei » Su Syys 01, 2013 19:24

Kattos, täällä oli tällainenkin ketju. Jäänyt meikäläiseltä kokonaan huomaamatta.

Itse kävin lukion, ja siitä intin kautta ammattikorkeakouluun. Pari vuotta takana, pari olisi vielä ainakin edessä. Jos vain suinkin oman alan töihin pääsen valmistumisen jälkeen, niin ajatuksena olisi jossain vaiheessa työuraa suorittaa myös ylempi amk-tutkinto. Mutta sitä nyt ei kannata tässä vaiheessa vielä sen suuremmin suunnitella. Käydään nyt tämä koulu ensin kunnialla loppuun.
Alexei
Samurai
 
Viestit: 12741
Liittynyt: Ti Joulu 27, 2011 18:37

Re: Koulutus

ViestiKirjoittaja BigBoss » Su Syys 01, 2013 21:38

Huomenna pitäiskin taas palata koulun penkille. Kesällä sitä jo vähän odotin, mutta nyt ei taas niin napostele :D
Avatar
BigBoss
Saunamajuri
 
Viestit: 8226
Liittynyt: Ma Maalis 12, 2012 17:14
Paikkakunta: Oulu

Re: Koulutus

ViestiKirjoittaja Osku90 » Ma Syys 02, 2013 10:02

Peruskoulusta Turun ammatti-instituuttiin sähköasentajalinjalle, intin takia välivuosi ja tänään alkaa viimeinen vuosi Tampereen ammattikorkeassa aineena sähkövoimatekniikka.
Jules Bianchi, you'll always race in our hearts! #CiaoJules
Avatar
Osku90
Weltmeister
 
Viestit: 5012
Liittynyt: Su Touko 13, 2012 20:54
Paikkakunta: Varsinais-Suomi

Re: Koulutus

ViestiKirjoittaja superzeppo » Ma Syys 02, 2013 17:08

Tänään oli eka päivä amkissa. Tietotekniikkapuolella 41 opiskelijaa, 5 tyttöä, kilpailu on kovaa.

Kaippa amkista muuten voi olla päivän pois, kun pitäs toi autokoulun kakkosvaihe käydä repäseen alta pois ennen armeijaa?

Ja tänään kävi ilmi, ettei tarvi hakee suomen ilmailuopistoon, kun armeija pitäs olla käytynä heinäkuun alkuun mennessä.
Avatar
superzeppo
Tekninen tuki
 
Viestit: 13953
Liittynyt: Ma Maalis 05, 2012 19:57
Paikkakunta: Hämeenlinna

Re: Koulutus

ViestiKirjoittaja Jamppa » Ma Syys 02, 2013 17:14

superzeppo kirjoitti:Tänään oli eka päivä amkissa. Tietotekniikkapuolella 41 opiskelijaa, 5 tyttöä, kilpailu on kovaa.

Kaippa amkista muuten voi olla päivän pois, kun pitäs toi autokoulun kakkosvaihe käydä repäseen alta pois ennen armeijaa?

Ja tänään kävi ilmi, ettei tarvi hakee suomen ilmailuopistoon, kun armeija pitäs olla käytynä heinäkuun alkuun mennessä.


No kyllähän sieltä pois voi olla. Ei meillä ainakaan ole luennoilla pakko olla paikalla. Kieliopinnois pitää olla 80% tunneista paikalla, ettei vaikuta numeroon. Ja 50% jos haluaa osallistua tenttiin.
Avatar
Jamppa
Site Admin
 
Viestit: 45249
Liittynyt: Ma Joulu 26, 2011 11:19
Paikkakunta: Seinäjoki

Re: Koulutus

ViestiKirjoittaja superzeppo » Ma Syys 02, 2013 17:21

Jamppa kirjoitti:
superzeppo kirjoitti:Tänään oli eka päivä amkissa. Tietotekniikkapuolella 41 opiskelijaa, 5 tyttöä, kilpailu on kovaa.

Kaippa amkista muuten voi olla päivän pois, kun pitäs toi autokoulun kakkosvaihe käydä repäseen alta pois ennen armeijaa?

Ja tänään kävi ilmi, ettei tarvi hakee suomen ilmailuopistoon, kun armeija pitäs olla käytynä heinäkuun alkuun mennessä.


No kyllähän sieltä pois voi olla. Ei meillä ainakaan ole luennoilla pakko olla paikalla. Kieliopinnois pitää olla 80% tunneista paikalla, ettei vaikuta numeroon. Ja 50% jos haluaa osallistua tenttiin.


Ok, parin viikon päähän perjantaille varasin sen autokoulun. Sillon on vaan neljä tuntia digitaalitekniikan perusteita.
Avatar
superzeppo
Tekninen tuki
 
Viestit: 13953
Liittynyt: Ma Maalis 05, 2012 19:57
Paikkakunta: Hämeenlinna

Seuraava

Paluu Muu keskustelu

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 2 vierailijaa

cron