Kimi Räikkösen TOP 5 -kilpakumppanit

Alexei
Samurai
Viestit: 12900
Liittynyt: Ti Joulu 27, 2011 18:37

Kimi Räikkösen TOP 5 -kilpakumppanit

Viesti Kirjoittaja Alexei » Su Elo 27, 2017 10:30

Räikkösen tuore "One more year" -henkinen jatkosopimus Ferrarille innosti allekirjoittaneen tutkailemaan miehen pitkää uraa kuninkuusluokassa. Päätinpä ihan korkata tämänkin alueen pitkästä aikaa, ottaen tarkasteluun Räikkösen uraan voimakkaasti vaikuttaneet kilpakumppanit.

Jäämiehen uraa F1:ssä etenkin kotimaan mediassa ja keskustelupalstoilla on aina leimannut vertailu tämän tiimikavereihin ja muihin sarjan kärkipään ratinkääntäjiin. Etenkin kymmenkunta vuotta sitten Räikkösen ollessa uransa huipulla tämä vertailu toisinaan saavutti huvittavat "juupas-eipäs"-mittasuhteet. Harvemmin noista väittelyistä kylläkään valmista tuli, koska viime kädessä kyse lienee myös makuasioista.

Tässä listauksessa en niinkään ota kantaa Räikkösen taitoihin suhteessa muihin kuljettajiin. Pikemminkin pyrin tuomaan esille niitä kuljettajia, jotka ovat kaikkein voimakkaimmin muokanneet formulafanien käsitystä Jäämiehestä ja olleet olennainen osa juron suomalaisen kasvutarinaa yhdeksi sukupolvensa kiistatta kyvykkäimmistä kilpa-ajajista. Kaikkia faktoja ja kirotusvireitä en nyt jaksa alkaa tarkistaa, tilastonikkarit korjatkoot puutteelliset faktat. Saa myös ehdottaa muita Kimin formulauran merkittävimpiä kanssakilpailijoita.


1. Fernando Alonso

Listan itseoikeutettu numero yksi. Tuskin mitään muuta formulamaailman taisteluparia tällä vuosituhannella on niin auliisti verrattu toisiinsa kuin veljeksiä Alonso ja Räikkönen. On oikeinkin osuvaa, että miesten urat kuninkuusluokassa monine käännekohtineen ovat hyvin voimakkaasti sivunneet toisiaan; debyytti samassa kisassa, Räikkösen ensimmäinen voitto ja Alonson ensimmäinen podium Malesiassa 2003, mestaruustaistot vuosina 2005 ja 2007, Santander-jupakka syksyllä 2009, tallikaveruus kaudella 2014... Listaa voisi jatkaa vaikka loputtomiin.

Kaksi lupaavaa nuorukaista kasvoivat viime vuosikymmenen alussa jokseenkin tasatahtia Michael Schumacherin povatuiksi manttelinperijöiksi formuloiden hallitsijoina, mutta ennakko-odotuksiin nähden miesten meriittilistat lienevät sittenkin jääneet rahtusen vaillinaisiksi. Kummankin uraan on mahtunut pari selkeää suvantovaihetta, kun samaan aikaan jokusen vuoden nuoremmat tähdet ovat ottaneet haltuunsa viestikapulan lajin hallitsijoina. Yhtä kaikki voitaneen kuitenkin puhua kahdesta sukupolvensa merkittävimmästä kuljettajasta, vaikkei taistelupari Alonso-Räikkönen olekaan enää vuosikymmeneen ollut formulavarikon seuratuin kukkotappelu.

Itse asiassa näiden kahden herran välistä suhdetta ei laisinkaan kuvaa sana "kukkotappelu". Päinvastoin, miesten välillä on aina vaikuttanut vallitsevan aito kunnioitus kovaa kanssakilpailijaa kohtaan, ja kovimmat rähinät onkin käyty miesten kannattajien kesken muiden kanavien välityksellä. Radalla Alonso ja Räikkönen ovat kamppailleet rehdisti ja toivoa sopiikin, ettei miesten viimeisiä vääntöjä toisiaan vastaan olla vielä nähty.

2. Michael Schumacher

Legendaarinen Punainen Paroni, joka aikoinaan eittämättä odotti Räikkösestä seuraajaansa Maranellon kiistattomana ykköshevosena, on ollut merkittävä hahmo Jäämiehen uran eri vaiheissa. Ferrari-tähti pani aikoinaan merkille nuoren suomalaisen kyvyt jo tämän ensimmäisessä F1-testissä syksyllä 2000. Tuolloin Schumi uumoili Räikkösen omaavan kilpakuljettajana kovankin potentiaalin. Eipä mies ihan väärässä ollut.

Ensimmäisen testirupeaman lisäksi Schumi oli osallisena monissa Räikkösen F1-uran alkuvuosien merkkihetkissä. Moni muistaa muun muassa kauden 2002 Ranskan GP:n, kun Kerpenin Rehtori tylysti kuittasi öljyläikkään osuneen ja jarrutuksessa pitkäksi livenneen Räikkösen, joka oli ollut ajamassa kohti uransa avausvoittoa. Nuori McLaren-tähti makseli kalavelkoja Nürburgringillä 2003 napaten uransa ensimmäisen paalupaikan kotiyleisönsä edessä ajaneen Schumin nenän edestä. Samaisella kaudella herrat väänsivät keskenään maailmanmestaruudesta kauden viimeiseen kisaan saakka myös Williams-kuski Juan Pablo Montoyan oltua pitkään mukana mestaruustaistossa. Tästä väännöstä Schumacher selvisi voittajana.

Räikkönen ja Schumacher pääsivät vielä kaudella 2012 ajamaan kilpaa toisiaan vastaan, ja nousivatpa herrat vielä kertaalleen yhdessä podiumille vaiherikkaan Euroopan GP:n päätteeksi. Kaksikon yhteisiä hetkiä muistellessa nousevat aina päällimmäisenä mieleen lukuisat mies miestä vastaan kamppailut, joissa kumpainenkin pääsi näyttämään parasta osaamistaan. Kauden 2006 päätöskisan taisto Brasiliassa oli symbolinen mittelö Ferrarin väistyvän ja nousevan tähtikuljettajan välillä, eikä paljon huonommaksi jäänyt kuusi vuotta myöhemmin herrojen välinen kamppailu samalla radalla ja samassa mutkassa.

Mutta mitä kaikkea näiden miesten välillä olisikaan nähty ja koettu, mikäli Räikkönen olisi päätynyt Ferrarille jo kaudeksi 2002? Ainakin tämän Top 5 -listauksen ykköspaikka kuuluisi todennäköisesti Schumacherille.

3. Juan Pablo Montoya

Kuumaverinen kolumbialainen oli Schumacherin ohella Räikkösen F1-uran alkuvuosien kiivain kilpakumppani. Räikkösen tavoin myös Montoya astui moottoriurheilun todelliseen raskaaseen sarjaan kaudella 2001, ehdittyään tätä ennen jo voittaa CART-mestaruuden Amerikan mantereella.

Vielä kaudella 2001 Montoya vei suuremmat otsikot ajettuaan Williams-BMW:llään useita näyttäviä suorituksia ja ottaen jopa debyyttivoittonsa. Seuraavilla kausilla Räikkösenkin noustua kilpailukykyiseen talliin, päästiin useita kertoja todistamaan hopeanuolen ja sinivalkoisen kilpurin taistoa, kun nämä kaksi uuden sukupolven F1-tähteä ottivat mittaa toisistaan. Parhaiten muistiin lienevät jääneet kauden 2002 otatukset Hockenheimilla ja Hungaroringilla, kun herrat vuorollaan laittoivat näyttävästi nippuun edellä ajaneen auton ja kuljettajan.

Miesten tallikaveruutta McLarenilla kohkattiin jo ennakkoon "Tulen ja Jään taistona", mutta kyseinen kamppailu ei oikein koskaan ottanut kunnolla tulta alleen. Montoya ei oikein missään vaiheessa sopeutunut brittitallin autoon ja ilmapiiriin, eikä hänestä täten kaudella 2005 ollut vastusta elämänsä vireessä olleelle Räikköselle. Herrojen välille rakenneltu kilpailuasetelma lässähti lopullisesti kauden 2006 puolivälissä, kun jokseenkin apaattisesti ajanut Montoya vetäytyi F1-radoilta palatakseen takaisin rapakon taakse.

4. Max Verstappen

Kenties hivenen yllättävä nimi tällä listalla? Nuori Verstappen on lyhyen F1-uransa aikana ehtinyt jo moneen kertaan osoittamaan, ettei hän ole tullut kuninkuusluokkaan kuvia kumartelemaan. Erityisen paljon tämä lentävä hollantilainen on tuntunut aiheuttavan päänvaivaa juuri Räikköselle.

Kimi ja Max ovat ottaneet jokusen kerran varsin tulisesti yhteen radalla. Jo Austinin sadelottokisassa kaudella 2015 Räikkönen turhautui sijoitustaan puolustaneen Verstappenin ajolinjoihin avaten sanaisen arkkunsa myös tiimiradiossa. Jutun juju säilyi samanlaisena kauden 2016 aikana, jolloin eritoten Hungaroringilla ja Spassa miehet mittelivät oikein tosissaan. Kahden viimeksi mainitun taiston jälkimainingeissa Räikkönen itselleen epätyypillisesti otti kantaa kovan kilpakumppaninsa ajotapaan.

Erityisen hienon näiden kahden sankarin vastakkainasettelusta tekee huomattava kuilu kahden eri sukupolven välillä. Räikkönen itsekin on huomauttanut ajaneensa kilpaa jo Verstappenin isää vastaan, mikä oikein korostaa Kimin ja Maxin ikäeroa. Radalla tämä kokemusero on näkynyt jo aiemmin mainitun kaltaisina yhteenottoina, kun ns. klassinen kilpa-ajaja on joutunut vastatusten pleikkarisukupolvea edustavan kukkopojan kanssa. Kenties Verstappen juniorin suurin ansio tämän listauksen kuskien joukossa onkin ollut saada formulafanit huomaamaan, että Räikkönenhän alkaakin olla oikeasti vanhemman polven F1-kuljettaja.

5. Lewis Hamilton

Nykyformuloiden kenties parasta kuljettajaa on hankala jättää pois tältä listalta. Hamilton oli se kuljettaja, joka Räikkösen lopulta piti päihittää saavuttaakseen uransa tähän saakka kirkkaimman kruunun kymmenen vuotta sitten.

Hamiltonin ja Räikkösen kovimmat yhteenotot ajoittuivat aikaan ennen Kimin ralliseikkailuja, mutta juuri koskaan herrojen välille ei ole rakenneltu elämää suurempaa kilpailuasetelmaa. Toki erityisesti sadetanssi Spa-Francorchamps'n radalla kaudella 2008 on jopa moderni klassikko, kuten myös Montrealin puusilmäepisodi aiemmin samana vuonna. Kuitenkin Lewis ja Kimi ovat pääsääntöisesti aina ajaneet toisiaan vastaan varsin reilusti toinen toistaan kunnioittaen.

Lisäansiona mainittakoon SE vitsi, jonka Räikkönen lohkaisi kaudella 2007 Hamiltonin hehkutettua tunnelmia debyyttivoittonsa jälkeen: https://twitter.com/kimi7iceman/status/ ... 5703113728

Kunniamaininnat:

Felipe Massa
Tietyllä tapaa Räikkösen uran inhottavin tiimikaveri. Parhaimmillaan ilmiömäisen nopea kilpakuljettaja sekä erittäin pidetty hahmo tallin työntekijöiden keskuudessa. Miesten tallitoveruuden aikana Massan arvostus kasvoi, siinä missä Räikkösen arvostus kenties kääntyi laskuun.

David Coulthard
Sebastian Vettelin ohella Räikkösen uran pitkäaikaisin tiimikaveri. Omalla tavallaan tärkeä mentori nuorelle suomalaiselle huipputallin toimintatapoihin. Kilpakuljettajana ei kuitenkaan Räikkösen tasoa.

Sebastian Vettel
Jäämiehen ainut todellinen kaveri/ystävä nykyisestä kuskikavalkadista. Miesten tiimikaveruus jatkunee ainakin kauden 2018 loppuun saakka. Sääli vain, ettei Kimin ja Sebastianin välille juuri missään vaiheessa ole päässyt syntymään kunnollista kilpailua.