Valtteri Bottas, mestari vai siipimies?

Avatar
tietäjä3000
GP-voittaja
Viestit: 2250
Liittynyt: Ma Tammi 06, 2014 21:24

Valtteri Bottas, mestari vai siipimies?

Viesti Kirjoittaja tietäjä3000 » Ke Marras 14, 2018 15:17

Valtteri Bottaksen voi hyvällä omalla tunnolla sanoa olleen yksi tämän kauden suurimmista epäonnistujista. Kolmen kärkitallin joukosta Bottas on ainoa, joka ei ole onnistunut voittamaan yhtään kilpailua ja MM-pisteissäkin mies on vasta neljäntenä Verstappenin ollessa aivan kannassa. Samaan aikaan tallikaveri Hamilton varmisti maailmanmestaruuden kolmanneksi viimeisessä kilpailussa. Samaan hengenvetoon voi kuitenkin todeta, että Bottas menetti melko varmat voitot Bakussa ja Sotshissa ja alkukauden epäonnen jälkeen motivaatio ei enää ollut samalla tasolla, kun mestaruustaistelu oli jo käytännössä hävitty. Silti luulisi, että jos tallikaveri on onnistunut voittamaan 10 kilpailua, niin tallikaverillakin kävisi onni myöten edes sen yhden ainoan kerran. Onhan tässä toki vielä yksi kilpailu aikaa ottaa se puuttuva voitto, mutta huomioiden Mersun viimeaikaiset ongelmat renkaiden kanssa, se tuntuu vaikealta.

Huono kuljettaja Bottas ei silti ole, onhan hänellä vastassa yksi kaikkien aikojen parhaista kuljettajista ja tuskin Williamsilla todistettu vauhti on mihinkään kadonnut. Formula 1:ssä kukaan ei kuitenkaan muista, miten kuljettaja suoriutui useampi vuosi sitten. Maine menee yhtä nopeasti kuin se tuleekin. Vielä viime kaudella Bottaksen suoritustaso, vaikkakin ailahteleva, oli hyvä varsinkin, kun huomioi tilanteen, josta kauteen lähdettiin. Tällä kaudella ei kuitenkaan ole tarjota mitään vastaavaa syytä ja selitystä varsinkin, kun vauhti on nyt tänä vuonna edellistä heikompaa. Ensi kaudella Bottas joutuu taas merkittävän paineen alaiseksi, kun pitää taas pystyä näyttämään tallille, että on jatkosopimuksen arvoinen.

Bottaksen edeltäjä Nico Rosbergkaan ei ollut Hamiltonin veroinen rattimies, mutta jälkikäteen voi sanoa, että hän oli hyvinkin aliarvostettu kuljettaja. Vauhdillisesti Nico ei keskimäärin pärjännyt Hamiltonille, kuten ei Bottaskaan, mutta onnistui kuitenkin viemään kuljettajien mestaruustaiston kahdesti viimeiseen kilpailuun ja 2016 korjaamaan koko potin. Minkä takia Bottas ei sitten pääse lähellekään Hamiltonia? Yksi merkittävä ero Rosbergin ja Bottaksen väliltä löytyy, nimittäin alistuvaisuus. Bottas on selkeästi lähtenyt Mercedekselle sillä mentaliteetilla, että tekee töitä tiimin eteen ja varmistaa paikkansa tallissa, ja jos se tilaisuus voittaa mestaruus sieltä joskus tulee, niin silloin se on pystyttävä ottamaan. Rosberg oli taas eri maata, joskin oli ajoittain valmis luopumaan omasta edustaan tallin hyväksi, esimerkkinä vaikka Monaco 2016. Nico ei missään vaiheessa suostunut siipimieheksi ja pääsi Hamiltonin pään sisään omilla tempuillaan, kuten 2014 Monacossa.

Rosbergin lopetettua uransa mestaruuteen 2016 päättyi samalla myös Mercedes kuljettajien välinen tulehtunut suhde tallikavereina. Mestaruuden hävinnyt Hamilton halusi ottaa menetetyn kruununsa takaisin ja sai seuraavalle kaudelle parikseen Bottaksen. Tunnelma tallin sisällä tuntui rennolta, kuten se oli parivaljakon Rosberg-Hamilton aloittaessa. Moni uskoikin, että kunhan kausi tästä etenee ja Bottas rupeaa kunnolla haastamaan, on tallissa taas täysi reviirisota käynnissä, mutta näin ei käynyt, vaikka Bottas pystyikin mestarin päihittämään Bahrainin aika-ajossa ja Sotshissa nappaamaan voiton Hamiltonin kärvistellessä kaukana takana. Hamilton ei kuitenkaan tuntenut oloaan uhatuksi, mutta kuin varmuuden vuoksi yltyi alkukesästä huimaan vireeseen, joka takasi hänelle paikan tallin ykköskuskina. Tällä kaudella Hamiltonin on nähty osoittavan myötätuntoa Valtteria kohtaan hänen menetettyä kaksi voittoa. Olisiko vastaavaa kuultu Rosbergia kohtaan? No ei varmasti, samoin kuin Verstappenkin sai Brasiliassa lähinnä vain pottuilua osakseen. Hamilton ei koe Valtteria uhkana, toisin kuin koki Rosbergin tai muiden tallien huippukuljettajat.
Miten Bottas sitten pystyisi tuollaisesta asemasta haastamaan Hamiltonin, mikäli se paikka tulisi ajaa maailmanmestaruudesta? Ainoa vaihtoehto taitaa olla samanlainen kuin Rosbergillla, erittäin vahva alkukausi samalla kun Hamilton kompastelee ja joutuu altavastaajan asemaan. Silloin Hamilton on haavoittuvainen ja altis henkiselle sodankäynnille. Toinen kysymys on sitten, onko Valtterista siihen vai onko hän liian kiltti? Valtterista ei paista radalla tai sen ulkopuolellakaan mikään tappajan vaisto, joten voiko häntä ottaa tosipaikassa vakavasti? Hamiltonkin on jo kokenut ja urallaan paljon nähnyt ensin Alonson ja sitten Rosbergin kanssa, joten pääkopan immuniteettijärjestelmä on jo adaptoitunut.

Tulevaisuuden kannalta iso kysymys on, mitä Mercedes haluaa. Ferrari on jo poistumassa yhden kärjen taktiikasta, kunhan Leclerc saa ensin lisää kokemusta. Haluaako Mercedes samaa vai kokevatko tallin nykyisen hierarkian toimivammaksi. Tämän vuoden mestaruus oli kuskin mestaruus, ei niinkään auton, joten se pytty olisi saattanut karata Maranelloon, mikäli Mersun toisessa autossa olisi ollut Bottaksen sijaan Rosberg. Kannattaako Bottaksen sitten muistaa paikkansa ja huolehtia siitä, että talli on tyytyväinen? Ei kakkoskuskin paikka huipputallissa ole huono. Saa nauttia hyvää palkkaa ja aina ajoittain niitä menestyksen hetkiä koittaa. Toinen kysymys on sitten olisiko niitä Hamiltonia haastavia kuljettajia tarjolla? Itse epäilen, että Alonson, Vettelin ja Verstappenin lisäksi kukaan muu pystyisi haastamaan Hamiltonia. Kuitenkin Hamilton ei tule jatkamaan ikuisesti ja jos se uusi ykköskuski ei tule valmiissa paketissa, niin silloin Bottaksen on oltava valmis kantamaan tallia, muuten ovi käy viimeistään.

Tällä hetkellä ikävä kyllä näyttää, ettei Bottaksesta ole mestariksi. Uupuu sekä raakaa nopeutta, että tervettä röyhkeyttä. Itselleni suurin kysymys onkin, tuleeko Bottaksesta uusi Barrichello vai Kovalainen? Ensimmäinen sai nauttia uransa aikana monta kautta huipputallissa ja osakilpailuvoittojakin tippui ihan kiitettävästi. Jälkimmäinen puolestaan vietti aikansa paikkansa auringossa jälkeen rämpiessä tulokastallin kalustolla ilman pisteen pistettä, kunnes lopulta ura ykkösissä loppui. Ensi kaudella pitää saada tasaisuutta ja päästä enemmän hämmentämään kärkeen ja syömään pisteitä Hamitonin vastustajilta, muuten Kovalaisen viitoittama tie odottaa.
"Aerodynamics are for people who can't build engines" -Enzo Ferrari

Avatar
Jamppa
Site Admin
Viestit: 45455
Liittynyt: Ma Joulu 26, 2011 11:19
Paikkakunta: Seinäjoki

Re: Valtteri Bottas, mestari vai siipimies?

Viesti Kirjoittaja Jamppa » Ke Marras 14, 2018 19:17

Tuo on kyllä totta, että Bottas on itse sillä asenteella tallissa, että hän tässä vain auttelee eikä uskalla kunnolla haastaa Hamiltonia kuten Rosberg teki. Bottas on toki kuuliaisesti tehnyt kuten on pyydetty ja siksi varmaan saakin jatkaa tallissa.

Mutta kyllä ensi kaudella pitäisi alkaa haastamaan Hamiltonia oikein tosissaan eikä enää olla hovimestarina. Nimittäin aika varmasti Ocon tuon Bottaksen paikan tuleen ottamaan teki Bottas miten tahansa ja näyttöjä pitäisi alkaa antamaan että jostain vielä paikan saisi. Ei kukaan enää muista sitä miten hienosti ajoi Williamsilla.

Avatar
Osku90
Weltmeister
Viestit: 5097
Liittynyt: Su Touko 13, 2012 21:54
Paikkakunta: Varsinais-Suomi

Re: Valtteri Bottas, mestari vai siipimies?

Viesti Kirjoittaja Osku90 » To Marras 15, 2018 21:44

Kun Rosberg lopetti, niin sanoin ettei Bottas ainakaan häntä hitaampi ole, vaikka vaikeahan sitä on verrata. Mersulla kuitenkin vaihtui siinä vaiheessa pieni uudelleenjärjestäytyminen. Rosberg oli ollut tallissa Hamiltonia kauemmin, joten olisi ollut melkoinen tyrmäys pelata yhdellä kärjellä. Varsinkin kun auto oli nuo kolme vuotta täysin ylivoimainen, niin kuskien voitiin antaa kisata täysillä.

Bottaksen tultua talliin haluttiin välttää aiemmin tapahtuneet kolaroinnit ja konfliktit. Lisäksi Ferrarin kohentunut vauhti on pakottanut pelaamaan seiftiä. Ehkä Hamiltonkin sai lisää voimaa ja motivaatiota kauden 2016 tappionsa jälkeen.

Fakta on kuitenkin se, ettö isossa kuvassa Vale ei ole pysynyt kyydissä ja sitten kun kyyti olisi riittänyt, niin Hockenheimissa ja Sotsissa annettiin tallimääräykset, Bakussa kävi miten kävi ja Italiassa sekä etenkin Unkarissa Bottaksen kisa on uhrattu tallikaverin eduksi. Vähemmästäkin alkaa itseluottamus horjua.

Ensi kaudella tai ei koskaan.
Jules Bianchi, you'll always race in our hearts! #CiaoJules

Cup
Mestarikandidaatti
Viestit: 2640
Liittynyt: La Tammi 21, 2012 12:16

Re: Valtteri Bottas, mestari vai siipimies?

Viesti Kirjoittaja Cup » Su Joulu 09, 2018 14:34

Osku90 kirjoitti:Ensi kaudella tai ei koskaan.
Komppaan tätä.

Bottas on itelle ollut pidemmän aikaa semmonen Kovalainen 2.0 versio, täytyy kuitenkin uskoa että Valtteri vielä loistaisi, mutta jos Mercedekseltä pois joutuu, niin tuskin enää saa mahdollisuutta yhtä hyvään autoon. Häkän suhteilla voi joku Mclaren tai vastaava istuin vielä olla vapaana, myöhemmin jos huonommin käy.
Twitter: @KurskiRacing

Vastaa Viestiin