Jääkiekon SM-LIIGA

Keskustelua muusta urheilusta.
Dino246
Mestarikandidaatti
Viestit: 2894
Liittynyt: Ke Elo 15, 2018 8:58

Re: Jääkiekon SM-LIIGA

Viesti Kirjoittaja Dino246 » Pe Touko 01, 2020 7:21

Erikoiseksi alkaa mennä näiden nuorten kiekkoilijanalkujen touhu välillä. En tiedä onko näiden lahjakkaiden poikien takana välillä vähän liian vaativat vanhemmat ja muut taustajoukot kun tuntuu että välillä alkaa olla nuorillakin kavereilla melkoista diivailua ja vaatimuksia. Tapaus Puljujärvi oli viime syksynä ja nyt ihmetystä on herättänyt tämä superlupaus Brad Lambert. Tämä Lamberthan siirtyi viime kesänä 15-vuotiaana Pelicansista HIFK:hon 1+2 vuoden sopparilla, ja mitä nyt olen kuullut/lukenut niin syynä olisi se että nuorella herralla olisi mennyt sukset ristiin Pelicansin B-junnujen valmentajan kanssa, joka sitten siirtyi mennelle kaudelle A-junnujen valmentajaksi. Lambert pelasi viime talvena HIFK:n A-junnuissa suurimman osan kaudesta ja pääsi lisäksi debytoimaan liigassa pelaten neljä ottelua tehoin 0+2. Nyt Lambert päätti olla käyttämättä noita sopimuksen optiovuosia ja siirtyy muualle, ja syy on kuulemma se että HIFK ei pystynyt lupaamaan Lambertille paikkaa kärkiketjuissa. Siis jumalauta 16-vuotiaalle kollille! Lambert esiintyi ihan edukseen kyllä noissa liigapeleissä mitä pelasi, mutta kaikesta näki että on vielä fyysisesti ihan raakile, ja ei ollut viime kaudella edes A-junnuissa lähelläkään pistepörssin kärkeä, niin on aika paksua alkaa minusta vaatimaan automaattista näytönpaikkaa kärkiketjuissa. HIFK:n Tobias Salmelaisen mukaan heillä ei tällaisia lupauksia anneta, mutta jokaisella on mahdollisuus pelaamalla ottaa se paikka sieltä kärkiketjuista. Ja näinhän sen pitää mennäkin. Sitten kun on kunnolla näyttöjä takana niin voi alkaa vaatimaankin jotain mutta kyllä 16-vuotiaan kollin pitää minusta tulla liigaan nöyränä ja ottaa oma paikkansa työn kautta eikä sillä että on huippulupauksen maine.

Mitä nyt olen lueskellut ja kuullut, niin ilmeisesti tämän nuoren miehen taustalla häärii aika voimakkaasti isä Ross Lambert. Tämän kaverin kohdallahan on ollut aiemmin mm. puhetta siitä että isä ei halunnut pojan osallistuvan joihinkin poikien maajoukkuepeleihin että pojalta ei menisi mahdollisuus edustaa Kanadan maajoukkuetta. Siinäkin ilmeisesti jonkinlaista "kilpailutusta" vähän yritettiin Suomen ja Kanadan välillä. En tiedä onko tällainen toiminta välttämättä pojankaan edun mukaista, aika äkkiä saa kiekkopiireissä hankalan pelaajan maineen ja alkaa sitten pahimmillaan koko ura kärsimään.

EDIT: Tähän asiaan liityen, aika hyvä kirjoitus IS Urheilulehdessä tästä jääkiekossa koko ajan lisääntyvästä individualismista. Juttu on julkaistu jo vuosi sitten mutta on mm. tämän tapaus Lambertin myötä edelleen ihan ajankohtainen ja siksi julkaistiin uudelleen Ilta-Sanomien sivuilla. Brad Lambertin, 16, kohusiirto kiihdytti kuumaa kiekkokeskustelua – Jukka Jalonen huolestui: ”Osa manipuloitu kuvittelemaan”

Dino246
Mestarikandidaatti
Viestit: 2894
Liittynyt: Ke Elo 15, 2018 8:58

Re: Jääkiekon SM-LIIGA

Viesti Kirjoittaja Dino246 » La Touko 02, 2020 8:04

Mielenkiintoinen tapaus muuten liigassa myös tämä KooKoon eilinen ilmoitus että ykköshyökkääjä Kim Strömbergin juuri vähän aikaa sitten julkaistu jatkosopimus onkin purettu taloudellisista syistä. KooKoohan ilmoitti vähän aikaa sitten pelaajien palkkojen leikkauksesta, ja seuran urheilujohtaja Jarno Kultanen kommentoi tuota Strömbergin sopimuksen purkua että "Säästöneuvotteluissa tämä jäi valitettavasti ainoaksi meille tarjotuksi vaihtoehdoksi, johon voimme seurana sitoutua", joten voisi päätellä että Strömberg ei ole ainoana pelaajana halunnut suostua tuohon palkan leikkaukseen joten tasapuolisuuden ja joukkueharmonian takia lienee ollut ainoa mahdollisuus purkaa tuo sopimus? Voi olla että näitä nähdään vielä enemmänkin, ja sitä myötä yllättäviä seurasiirtoja.

Dino246
Mestarikandidaatti
Viestit: 2894
Liittynyt: Ke Elo 15, 2018 8:58

Re: Jääkiekon SM-LIIGA

Viesti Kirjoittaja Dino246 » Ke Touko 06, 2020 9:51

Vesa Rantanen kärjistää kirjoituksissaan yleensä ihan tarkoituksella, mutta tässä on kyllä paljon asiaa tuosta nuorten pelaajien "seurashoppailusta" mistä aiemminkin jo kirjoitin ja siitä miten SM-liigan taso on laskenut ja nuorten pelaajien on ihan liian helppo päästä liigaan kun joukkuemäärältään liian suuri liiga on romuttanut sekä Mestiksen että A-junnujen SM-liigan tason. Varsinkin nyt kun tämä koronakriisi tulee syömään seurojen ja koko liigan taloutta aika pahasti, pitäisi tehdä rajuja toimenpiteitä ja pistää koko sarjajärjestelmät remonttiin. Liigan joukkuemäärää pitäisi ehdottomasti saada alas jotta ylimmälle sarjatasolle saataisiin kovempaa kilpailua pelipaikoista ja 15-vuotiaiden kollien isät ja agentit ei pääsisi pompottamaan seuroja ihan mielensä mukaan.

Kommentti: Juniori pompottaa SM-liigaa oikkujensa mukaan – ja se kertoo, miten karmeassa jamassa jääkiekon kruununjalokivi on

Dino246
Mestarikandidaatti
Viestit: 2894
Liittynyt: Ke Elo 15, 2018 8:58

Re: Jääkiekon SM-LIIGA

Viesti Kirjoittaja Dino246 » Pe Touko 29, 2020 7:34

Liigassa on tehty tässä kevään aikana muutama kovatasoinenkin hankinta ensi kaudeksi, mm. SaiPan Jarno Koskiranta, mutta varmaan eniten keskustelua näyttää herättäneen Sportin tuorein pelaajahankinta. Puolan maajoukkuehyökkääjä Marcin Kolusz suoraan Puolan pääsarjasta, Katowicesta. Eipähän siinä mitään häviä jos kokeilee, ei varmasti ole kallis mies ja hänestä päässee kyllä helposti eroon jos ei taso riitä, ja onhan Liigassa ennenkin nähty pelaajia jääkiekkoilun "lilliputti-valtioista". Mutta yleensä nämä pienistä jääkiekkomaista tulevat pelaajat ovat nuoria, urallaan eteenpäin pyrkiviä kavereita tyyliin Alexandre Texier, Oliver Setzinger jne. Tämä Marcin Kolusz on sen sijaan 35-vuotias veteraanipelaaja joka on tahkonnut melkein koko uransa Puolan pääsarjassa eikä ole sielläkään ollut enää ihan kirkkainta kärkeä pisteiden valossa.

Tällainen hankinta pistää vaan miettimään että onko Sportin talous oikeasti niin tiukalla että pelimerkit ei riitä enää yhtään parempiin pelimiehiin? Toki tässä hankinnassa sellaista taustaa että valmentaja Risto Dufva kävi Katowicessa valmentamassa viime kaudella ja Kolusz on sitä kautta tuttu mies, mutta silti tuo 35-vuotias puolalainen tuntuu kyllä lähinnä joltakin Kummeli-hankinnalta. Tästä Liigan joukkuemäärästä on puhuttu jo vuosia, että se on aivan liian suuri, ja kyllä nyt alkaa tuntumaan entistä enemmän siltä että sarjajärjestelmät olisi aika laittaa remonttiin. Osalla seuroista talous on jo valmiiksi tiukalla ja korona ja kesken jäänyt kausi tulee vaan pahentamaan tilannetta entisestään, joten tämän tason hankintoja tullaan todennäköisesti näkemään vielä lisääkin. Mutta täällä vaan sitkeästi ylläpidetään tätä 15 joukkueen liigaa ja ensi kaudelle myös Mestiksen joukkuemäärää nostetaan kahdella joukkueella neljääntoista.

Dzeko
Testikuski
Viestit: 286
Liittynyt: Su Tammi 03, 2016 18:20

Re: Jääkiekon SM-LIIGA

Viesti Kirjoittaja Dzeko » Pe Heinä 17, 2020 10:11

Mitäs ootte mieltä:Nättinen Sveitsin liigaan?

Iski huipputehot Jypissä,ois varmaan ollu MM-kisamiehistössä ilman tota korona-juttua..

Dino246
Mestarikandidaatti
Viestit: 2894
Liittynyt: Ke Elo 15, 2018 8:58

Re: Jääkiekon SM-LIIGA

Viesti Kirjoittaja Dino246 » La Heinä 18, 2020 6:35

Dzeko kirjoitti:
Pe Heinä 17, 2020 10:11
Mitäs ootte mieltä:Nättinen Sveitsin liigaan?

Iski huipputehot Jypissä,ois varmaan ollu MM-kisamiehistössä ilman tota korona-juttua..
Periaatteessa yli pinna per peli tahdilla Liigassa pelanneen hyökkääjän pitäisi tehdä aika selvää jälkeä NLA:ssa, mutta eipä sitä koskaan tiedä. Pelityylit on erilaisia ja homma on aina siitäkin kiinni miten sopeutuu liigaan, joukkueeseen, ketjukavereihin jne. Ei NLA:kaan kuitenkaan ihan pilipali-sarja ole ja ulkomaalaisille siellä on kovat vaatimukset. Mutta sinänsä vähän yllättävääkin ettei Nättinen mennyt mihinkään kovempaan sarjaan koska periaatteessa tason pitäisi kyllä aika hyvin KHL:ään riittää, mutta voi olla että tässä maailmantilanteessa valinta kohdistui vähän turvallisemmalta vaikuttavaan vaihtoehtoon. Sveitsissäkin palkat ihan kohdallaan mutta sanoisin että nykytilanteessa riskit pienemmät kuin Venäjällä. NHL:ään ei taida ihan taso riittää kun ei AHL:ssäkään mitään ihmeitä saanut aikaan.

Kohtalaisen yllättävä oli minusta myös Ilveksen Teemu Rautiaisen siirto NLB:hen, Küsnachtiin. Kyseessä kuitenkin parhaimmillaan 45 pistettä Liigassa tehnyt pelaaja ja takuuvarma 30 pisteen mies, joten Sveitsin B-liiga tuntuu vähän köykäiseltä sarjalta tuon tason kaverille. Mutta ilmeisesti nämä poikkeukselliset ajat vaikuttaa pelaajamarkkinoihin vähän yllättävilläkin tavoilla. NHL:n aikataulut on nyt niin kummalliset että kukaan ei vielä tiedä koska seuraava kausi alkaa, KHL:ssä hommat on myös ihan levällään vielä ja keväällä kesken jääneet sarjat aiheuttaa sen että talous lienee tiukalla aika monellakin seuralla monessa maassa. Kyllähän Liigassakin varmaan palkkataso vähän tulee putoamaan tulevalla kaudella koska vapaita pelaajia on tällä hetkellä tosi paljon ja moni seura näyttää panostavan nyt nuoriin (=halpoihin) pelaajiin. Tämän takia voi tulla tällaisia vähän yllättävältäkin tuntuvia siirtoja.

Dino246
Mestarikandidaatti
Viestit: 2894
Liittynyt: Ke Elo 15, 2018 8:58

Re: Jääkiekon SM-LIIGA

Viesti Kirjoittaja Dino246 » Ma Heinä 27, 2020 8:03

TPS on viime päivinä uutisioinut vähän väliä uusista ulkomaalaispelaajista, sopimus taitaa olla jo kymmenen ulkomaalaisen kanssa ensi kaudeksi. UTJ Rauli Urama selvittää nyt lehdessä että TPS pienentää pelaajabudjettiaan ensi kaudelle peräti yli 600.000 euroa ja tuossa on suurin syy miksi mennään nyt tällaisella pelaajalinjalla että seuraan on kiinnitetty paljon omia junioripelaajia sekä sitten näitä vähän tuntemattomampia ulkomaalaispelaajia. Kuulemma joukkueen rakentamisessa oltiin niin myöhään liikkeellä että seuralla ei ollut mahdollisuutta kilpailla kotimaisista pelaajista muiden kanssa, ja Uraman mukaan ulkomaalaiset ovat huomattavasti edullisempia. Tosin hieman kärjistystä on kyllä tuossa väitteessä että näiden 10 ulkomaalaispelaajan hinnalla saisi vain kolme kotimaista pelaajaa.

Aika karua luettavaa on olleet kyllä TPS:n talousluvut viime vuosina, viime kaudeltakin taisi tulla taas pari miljoonaa euroa takkiin, joten siinä mielessä ymmärrettävä päätös että pelaajabudjettia pienennetään ja kuluja yritetään karsia. Mutta vähän lyhytjännitteiseltä tuo touhu nyt tuntuu kun noissa uusissa pelaajissa on lainapelaajia jotka ovat lainassa vain yhden kauden, suurimmalla osalla pelaajista on vain vuoden sopimus ja päävalmentajakin taitaa olla vain vuoden sopparilla.

TPS-pomo paljastaa: Pelaajabudjetista pudotettu 600 000 euroa

Vastaa Viestiin