Matkustelua

Kaikenlaista keskustelua maan ja taivaan väliltä.
Dino246
Mestarikandidaatti
Viestit: 2875
Liittynyt: Ke Elo 15, 2018 8:58

Re: Matkustelua

Viesti Kirjoittaja Dino246 » La Elo 10, 2019 9:44

Kroatiasta palattiin tällä viikolla ja vähän kaksijakoiset fiilikset jäi maasta. Toisaalta ihan mykistävän kaunis maa, erityisesti Adrianmeren rannikkotien maisemat ja Dubrovnikin kaupunki ympäristöineen on ihan huikea, mutta sitten toisaalta taas voi jälkiviisaana sanoa että olisi pitänyt kuunnella paremmin ihmisten varoituksia ruuhkaisuudesta ja ylikierroksilla käyvästä turismista. Minulla oli oletus että se on juuri tuo Dubrovnik joka on se ruuhkainen ja turistien kansoittama mutta se pätikin ihan koko maahan, tai ainakin niihin paikkoihin joissa me käytiin.

Dubrovnik tosiaan ihan mielettömän kaunis ja historiallisestikin mielenkiintoinen kaupunki, mutta siitä ei nyt saatu parasta irti koska oltiin molemmat vähän kipeänä (itse kuumeessa ja vaimolla sellainen lääkitys päällä joka väsyttää) ja sitten paahtava +32-33 helle teki tuollaisesta ahtaasti rakennetusta kivikaupungista todella tukalan pätsin. Kun vielä yhdistetään tuohon että kaupunki on rakennettu jyrkille rinteille ja oma AirBnB-kämppä oli jumalattoman mäen päällä pitkien portaikkojen takana niin tuli aika nopeasti jaksamisen rajat vastaan ja jouduttiin ottamaan tuolla aika iisisti. Tuonne Dubrovnikiin voisi mennä joskus syksyllä tai keväällä turistikauden ulkopuolella ja säiden vähän viilettyä niin saisi varmasti paljon enemmän irti kun jaksaisi kierrellä paremmin. Nyt lähinnä hengailtiin hiljakseen kaupungilla, katseltiin huikeita maisemia kämpän upealta parvekkeelta ja käytiin vähän risteilemässä merellä. Näin pahimmalla turistikaudella kaupungin hintataso oli kyllä ihan järkyttävä, perus-ravintolaruoasta sai pahimmillaan maksaa enemmän kuin Suomessa ja kaikki muukin oli kyllä hyvissä hinnoissa.

Sitten käytiin hakemassa vuokra-auto ja lähdettiin ajamaan pohjoisen suuntaan kohti Splitiä. Kuten sanottua niin tuo rantatie on aivan huikea, maisemat oli välillä aika mykistäviä. Menomatkalla pysähdyttiin Makarskan "Rivieralla" ja todettiin että myös siellä porukkaa riitti ihan vitutukseen asti ja esim. parkkipaikan löytäminen Makarskan kaupungista oli haastavaa. Ja lisäksi vielä parkkimaksut oli kolminkertaistettu näin turistikaudelle sitten kun se parkki löytyi... Mutta ruuhkaisessa Makarskassa tehtiin vaan nopea stoppi, syötiin ja käytiin uimassa kuuluisalla (ja täyteen tupatulla) rannalla ja jatkettiin matkaa kohti Splitiä.

Matkan pääpettymys oli kyllä sitten tämä Split. Kaunis kaupunki kyllä tämäkin, hieno rannikkokaupunki vuorien ympäröimänä, mutta muuten Splitistä jäi kyllä aika negatiivinen kuva. Historiallinen vanha kaupunki ja Unescon maailmanperintökohteeksi valittu Diocletianuksen palatsi oli muutetty käytännössä kokonaan matkamuistomyymälöiksi ja ravintoloiksi, ja esim. Diocletianuksen palatsissa sijainnut kaupunginmuseo oli niin juosten kustu että jo pelkkä lippujen myynti tuollaiseen tuntui kusetukselta. Marijanin puisto oli kyllä kiva ja sieltä löytyi mukava vähän hiljaisempi uimaranta missä käytiin melkeinpä joka päivä, mutta muuten Split ei kyllä mitenkään tuntunut viihtyisältä ja mukavalta paikalta. Liian kaupallistettua ja ihan liian ruuhkaista. Splitistä käsin käytiin sitten risteilemässä Hvarin saarella ja ajeltiin omalla autolla käymään Krkan kansallispuistossa ja ne olivat parhaita kokemuksia Kroatiasta vaikka ruuhkia riitti niissäkin.

Paluumatka oli sitten oma lukunsa. Meidän paluupäivämme Dubrovnikiin sattui Kroatian voitonpäivälle ja se tarkoitti sitä että koko maa oli liikkeellä ja ruuhkat vielä normaaliakin järkyttävämmällä tasolla. Alkumatka kierreltiin jo vähän pienempiä vuoristoteitä kun oltiin ensin Splitin alapuolella seisottu yhden pikkukaupungin läpimenotiellä vajaa tunti seisovassa liikenneruuhkassa, mutta varsinaiset ongelmat alkoi sitten kun yritettiin Makarskan alueella pysähtyä syömään ja ehkä pulahtamaan mereen kuumana päivänä. Makarskassa on rantoja ja niiden ympärille muodostuneita kyliä vieri vieressä mutta ongelmana on se että niihin ei pääse omalla autolla ollenkaan! Ei ole parkkipaikkoja! Yhtään! Neljässä peräkkäisssä kylässä käytiin pyörimässä kapeilla ja mäkisillä kujilla, törmättiin muutamaan hankalaan umpikujaan ja todettiin että parkkipaikkaa ei yksinkertaisesti löydy joten luovutettiin ja jatkettiin matkaa Makarskasta eteenpäin. Kylien ohi ajellessa katseltiin täpötäysiä rantoja ja täyteen ahdettuja parkkipaikkoja ja todettiin että enää ei edes yritetä mennä niihin. Lisäksi tarkoituksena oli käydä Bosnian puolella Mostarin kaupungissa kun joka tapauksessa Dubrovnikiin mennessä joutuu ajamaan kapean kaistaleen Bosnian puolella ja vuokra-autoon oli hommattu luvat viedä se rajan yli, mutta sitten luettiin että rajanylityspaikatkin ovat tuota rannikon läpikulkupaikkaa lukuun ottamatta ihan tukossa ja Mostariin olisi joutunut menemään tällaisten rajanylityspaikkojen läpi tai kiertelemään melkoisen matkan pikkuteitä pitkin, joten päätettiin luopua tästä suunnitelmasta ja mennä tuon normaalin läpikulkupaikan kautta Bosnian halki. Yritettiin vielä pysähtyä tuon läpikulkupaikan tien varressa sijaitsevassa Neumin kaupungissa mutta oli sielläkin parkkipaikat niin kortilla että luovuttiin tästäkin ideasta ja jatkettiin suoraan Dubrovnikiin.

Kroatiasta jäi aika vahvasti sellainen maku että siellä oli kyllä huomattu tuo turismin valtava kasvu ja kaikki pyrkivät nyt hyötymään siitä maksimaalisesti panostamalla mahdollisimman vähän. Eli sellainen pikavoiton maku oli kaikissa palveluissa, infra ja palvelut ei ollut minusta pysynyt yhtään turistimäärien mukana. Joka paikka oli ihan helkkarin ruuhkainen, omalla autolla liikkuminen hankalaa sen takia että autoa et saa pysäköityä oikein mihinkään ja joka paikka oli miinoitettu näillä samaa krääsää myyvillä matkamuistokojuilla ja samaa ruokaa myyvillä ravintoloilla. On tullut ennenkin käytyä maissa joissa turisteja on paljon ja turismi on iso bisnes (esim. Uusi Seelanti, Madeira jne.) mutta näissä siihen on myös ihan oikeasti panostettu ja palvelut ja palveluinfra on ihan huipputasolla ja homma toimii ensiluokkaisen hyvin. Kroatiassa tärkeintä näytti olevan että saadaan otettua turisteilta rahat pois mahdollisimman nopeasti ja mahdollisimman vähällä vaivalla. Vaikka tuo Dubrovnik jäikin vähän sikäli kaivelemaan että se oli mielenkiintoinen kaupunki jossa olisi varmasti ollut vielä enemmän katseltavaa, niin todettiin kyllä yhteisesti että ei varmaan ainakaan ihan hetkeen tulla uudestaan Kroatiaan.

BigBoss
Saunamajuri
Viestit: 8851
Liittynyt: Ma Maalis 12, 2012 17:14
Paikkakunta: Seinäjoki

Re: Matkustelua

Viesti Kirjoittaja BigBoss » Ti Elo 13, 2019 16:11

Tasan viikon päästä pitäis lentää Berliiniin. Ollaan neljä yötä eli lauantaina takaisin Suomeen. Onko joku käynyt ja onko antaa jotain suosituksia tai vinkkejä? Puolan puolella ajateltiin myös käydä, jos joku tietää jotain näkemisen tai kokemisen arvoista siitä läheltä Saksan rajaa niin siitäkin saa mainita. Vuokrataan myös auto, joten päästään itse liikkumaan mihin halutaan.

Dino246
Mestarikandidaatti
Viestit: 2875
Liittynyt: Ke Elo 15, 2018 8:58

Re: Matkustelua

Viesti Kirjoittaja Dino246 » Ti Elo 13, 2019 19:38

BigBoss kirjoitti:
Ti Elo 13, 2019 16:11
Tasan viikon päästä pitäis lentää Berliiniin. Ollaan neljä yötä eli lauantaina takaisin Suomeen. Onko joku käynyt ja onko antaa jotain suosituksia tai vinkkejä? Puolan puolella ajateltiin myös käydä, jos joku tietää jotain näkemisen tai kokemisen arvoista siitä läheltä Saksan rajaa niin siitäkin saa mainita. Vuokrataan myös auto, joten päästään itse liikkumaan mihin halutaan.
Itsellä kanssa suunnitteilla pitkä viikonloppu Berliinissä itsenäisyyspäivän tienoilla, joten kuuntelen mielenkiinnolla vinkkejä. Varmaan nyt täytyy ainakin vaimo viedä joulutoreille ja itse mietin ainakin tekniikan museota.

Avatar
Jamppa
Site Admin
Viestit: 47990
Liittynyt: Ma Joulu 26, 2011 11:19
Paikkakunta: Seinäjoki

Re: Matkustelua

Viesti Kirjoittaja Jamppa » Ti Elo 13, 2019 20:24

Mun ainoa kokemus on Berliinistä kun vaihdoin siellä nopeaa konetta ja kerkesin yhden oluen juoda nopeaa :D

Kaveri siellä asui puolisen vuotta ja kehui kaupunkia. Eli eiköhän siellä nähtävää ole.

BigBoss
Saunamajuri
Viestit: 8851
Liittynyt: Ma Maalis 12, 2012 17:14
Paikkakunta: Seinäjoki

Re: Matkustelua

Viesti Kirjoittaja BigBoss » Ti Elo 13, 2019 20:41

Jamppa kirjoitti:
Ti Elo 13, 2019 20:24
Mun ainoa kokemus on Berliinistä kun vaihdoin siellä nopeaa konetta ja kerkesin yhden oluen juoda nopeaa :D

Kaveri siellä asui puolisen vuotta ja kehui kaupunkia. Eli eiköhän siellä nähtävää ole.
Mitä nyt itsekin googlettelin ja tripadvisoria tiirailin niin nähtäväähän sieltä kyllä helposti löytää. Jo pelkästään kaikenmaailman museoihin saisin kulutettua paljon aikaa. Meitä lähtee viiden hengen porukka niin täytyy kuitenkin koittaa löytää kaikille mahdollisimman mielekästä tekemistä ja varmaan jotain omia toiveita jää näkemättäkin. Täytyy koittaa poimia ne tärkeimmät ja parhaimmat sieltä.

Dino246
Mestarikandidaatti
Viestit: 2875
Liittynyt: Ke Elo 15, 2018 8:58

Re: Matkustelua

Viesti Kirjoittaja Dino246 » La Marras 23, 2019 8:24

Pientä reissuakin olisi luvassa itsenäisyyspäivän viikonlopulle. Tarkoitus olisi lentää torstaina Osloon ja palloilla siellä kolme päivää. Keski-euroopan joulutoreja vähän katseltiin, Berliini oli ykkösvaihtoehto, mutta oli lentojen hinnat aika tapissa tuolle viikonlopulle melkeinpä joka paikassa. Osloon sai sekä lennot että hotellin järkihintaan joten päädyttiin lopulta siihen, vaikka kaikki muu tuolla Norjassa pirun kallista sitten onkin.

Kevättalvelle pitäisi jotain talvilomareissua kehitellä. Katseltiin välimeren risteilyjä vähän sillä silmällä, mutta vaihtoehdot tuossa talvella on vähän suppeita joten saa nähdä toteutuuko tuo vai pitääkö miettiä jotakin muuta. Toiveissa olisi joku paikka jossa näkisi auringon, sinistä taivasta ja pärjäisi ilman takkia ja pipoa. Kaukokohteet on pois suljettuja kun vaimolla on vain viikko talvilomaa, joten melkeinpä sen matkan pitäisi tuonne etelä-Eurooppaan suuntautua.

Avatar
Osku90
Weltmeister
Viestit: 6214
Liittynyt: Su Touko 13, 2012 21:54
Paikkakunta: Varsinais-Suomi

Re: Matkustelua

Viesti Kirjoittaja Osku90 » La Tammi 11, 2020 8:52

Yritetään vaimon kanssa päästä syksyllä johonkin reissuun kahdestaan. Matkan pituus olisi muutaman päivän, joten kohteen pitäisi olla suht lähellä. Antakaas vähän suosituksia. Rooma? Praha? Barcelona? Krakova? Toki suorat lennot Helsingistä tai max yhdellä nopealla pompulla Turusta olisi plussaa.
Jules Bianchi, you'll always race in our hearts! #CiaoJules

Avatar
Jamppa
Site Admin
Viestit: 47990
Liittynyt: Ma Joulu 26, 2011 11:19
Paikkakunta: Seinäjoki

Re: Matkustelua

Viesti Kirjoittaja Jamppa » La Tammi 11, 2020 8:58

Osku90 kirjoitti:
La Tammi 11, 2020 8:52
Yritetään vaimon kanssa päästä syksyllä johonkin reissuun kahdestaan. Matkan pituus olisi muutaman päivän, joten kohteen pitäisi olla suht lähellä. Antakaas vähän suosituksia. Rooma? Praha? Barcelona? Krakova? Toki suorat lennot Helsingistä tai max yhdellä nopealla pompulla Turusta olisi plussaa.
Prahaa suosittelen. Sinne on edullisia ja suoria lentoja. Todella hieno kaupunki jossa paljon nähtävää ja hintataso on edullinen.

Itse en Barcelonasta niin pitänyt. Turistialueet ihan ok, mutta ne puheet ettei turisteista pidetä oikein niin pitää kyllä paikkaansa ainakin jos menee vähän sivummalle. Hintataso oli aika korkea.

Budapestia kans suosittelen. Siellä ei oikein mikään maksa mitään, turvallista liikkua, hieno kaupunki ja paljon nähtävää.

Kamui Button
Maksukuski
Viestit: 707
Liittynyt: Pe Maalis 16, 2012 21:19

Re: Matkustelua

Viesti Kirjoittaja Kamui Button » La Tammi 11, 2020 13:13

Jamppa kirjoitti:
La Tammi 11, 2020 8:58
Osku90 kirjoitti:
La Tammi 11, 2020 8:52
Yritetään vaimon kanssa päästä syksyllä johonkin reissuun kahdestaan. Matkan pituus olisi muutaman päivän, joten kohteen pitäisi olla suht lähellä. Antakaas vähän suosituksia. Rooma? Praha? Barcelona? Krakova? Toki suorat lennot Helsingistä tai max yhdellä nopealla pompulla Turusta olisi plussaa.
Prahaa suosittelen. Sinne on edullisia ja suoria lentoja. Todella hieno kaupunki jossa paljon nähtävää ja hintataso on edullinen.

Itse en Barcelonasta niin pitänyt. Turistialueet ihan ok, mutta ne puheet ettei turisteista pidetä oikein niin pitää kyllä paikkaansa ainakin jos menee vähän sivummalle. Hintataso oli aika korkea.

Budapestia kans suosittelen. Siellä ei oikein mikään maksa mitään, turvallista liikkua, hieno kaupunki ja paljon nähtävää.
Kaupunkilomaksi voisin suositella myös Berliiniä tai Venetsiaa (majoitus esim viereisestä Lidon saaresta, suurimman sesongin aikaan en menisi).

Jos on yli kolme päivää reissussa, niin auton vuokraus ja Nizzasta vuorille. Tai Barcelonasta pohjoiseen Tossa de Mar. Hienoja maisemia molemmissa ja mahdollista yhdistää kaupunkilomaan.

BigBoss
Saunamajuri
Viestit: 8851
Liittynyt: Ma Maalis 12, 2012 17:14
Paikkakunta: Seinäjoki

Re: Matkustelua

Viesti Kirjoittaja BigBoss » La Tammi 11, 2020 15:01

Berliinistä ja Budapestistä pidin ainakin itse. Muistaakseni oltiin molemmissa 4 päivää viime vuonna. Molempiin pääsee suoralla lennolla.

Prahassa en ole itse vielä käynyt, mutta siitäkin kuullut pelkkää positiivista.

Dino246
Mestarikandidaatti
Viestit: 2875
Liittynyt: Ke Elo 15, 2018 8:58

Re: Matkustelua

Viesti Kirjoittaja Dino246 » Su Tammi 12, 2020 11:37

Osku90 kirjoitti:
La Tammi 11, 2020 8:52
Yritetään vaimon kanssa päästä syksyllä johonkin reissuun kahdestaan. Matkan pituus olisi muutaman päivän, joten kohteen pitäisi olla suht lähellä. Antakaas vähän suosituksia. Rooma? Praha? Barcelona? Krakova? Toki suorat lennot Helsingistä tai max yhdellä nopealla pompulla Turusta olisi plussaa.
Noissa muissa en ole käynyt mutta Krakovaa voin kyllä suositella. Aika lyhyen matkan päässä joten soveltuu hyvin esim. pitkälle viikonlopulle. Ydinkeskusta on melko pieni joten siellä on helppo liikkua ja ehtii lyhyessäkin ajassa näkemään paljon. Ja on todella hieno se vanha kaupunki jos tykkää tuollaisesta vanhasta arkkitehtuurista ja miljööstä. Hintataso majoituksen, syömisen ja liikkumisen kannalta on erittäin järkevä joten tuolla saa jo vähän tasokkaampaa majoitusta ja ruokaa sellaisella ihan normi turistibudjetilla. Jos historia kiinnostaa niin Krakovassa ja sen ympäristössä on paljon näkemisen arvoista. Puolalainen palvelu nyt on mitä on mutta vahvasti voi kyllä suositella tuota kaupunkia.

Itsellä tuli juuri varattua huhtikuulle välimeren risteily. MSC Cruisesin Seaview-laivalla lähdetään Barcelonasta ja reitti kulkee viikossa Ajaccion (Korsika), Genovan, La Spezian, Civitavecchian, Cannesin ja Palman de Mallorcan kautta takaisin Barcelonaan. Tuleepahan koettua tällainenkin kun en ole ikinä missään Tallinnan/Ruotsin risteilyä pidemmällä laivareissulla ollut. Sillä tavalla sopivasti osuu vielä laivan lähtö- ja paluuajat ja lennot, että jää sekä ennen että jälkeen risteilyn sellainen melkein kokonainen päivä Barcelonan kiertelyyn. Ja noissa välietapeissa laiva tuntui olevan aina vähintään sen 8 tuntia maissa niin ehtii ihan hyvin noissakin katselemaan ympärilleen. La Speziasta varattiin bussiretki Cinque Terreen ja Civitavecchiasta Roomaan, muuten varmaan tarkoituksena pysytellä noissa satamakaupungeissa se päivä.

Avatar
mr-nobody
Foorumin Vetomies 2014 & 2015 & 2016
Viestit: 7110
Liittynyt: Ti Syys 25, 2012 22:11
Paikkakunta: Vantaa

Re: Matkustelua

Viesti Kirjoittaja mr-nobody » Ke Helmi 05, 2020 15:01

Viime yönä tulin viikon reissulta Gran Canarialta. Lämpöä ja aurinkoa riitti, joka oli reissun päätoive. Ensi kuussa uusi reissu naapurisaarelle Teneriffalle.

Dino246
Mestarikandidaatti
Viestit: 2875
Liittynyt: Ke Elo 15, 2018 8:58

Re: Matkustelua

Viesti Kirjoittaja Dino246 » Ma Helmi 17, 2020 7:28

Vähän jänskättää nyt seurailla tätä koronavirustilannetta ja miten se etenee. Risteilyfirmalta tuli eilen tiedote että käytäntöjä on tiukennettu reilusti tämän viruksen takia, ja laivaan ei pääse ollenkaan mikäli on kuumetta tai minkäänlaisia flunssan oireita tai hengitysoireita. Vaikka kyse olisi siis jostakin perus-kevätflunssasta. Tiedotteen mukaan jopa pelkkä yskiminen saattaa riittää syyksi että laivaan pääsy evätään. Ja mikäli on matkustanut viimeisen 30 vuorokauden aikana Kiinan tai Hongkongin halki niin on automaattisesti ulkona risteilyltä. Tässä on itsellä mennyt nyt vuosi ilman flunssaa ja yleensä tässä keväällä on jonkinlainen flunssa ollut niin täytyy vaan toivoa että se ei iske juuri tuossa risteilyn aikana. En tiedä miten nuo tarkastukset suoritetaan ja että tehdäänkö ne kaikissa satamissa uudestaan, mutta täytynee yrittää muistaa että ei yski ainakaan yleisissä tiloissa :D

Avatar
Jamppa
Site Admin
Viestit: 47990
Liittynyt: Ma Joulu 26, 2011 11:19
Paikkakunta: Seinäjoki

Re: Matkustelua

Viesti Kirjoittaja Jamppa » To Maalis 12, 2020 13:25

https://www.is.fi/kotimaa/art-2000006436541.html

Ulkoministeriö antoi ohjeen olla matkustamatta mihinkään.

Varmaan moni puntaroi mitä tehdä, jos loma on jo varattu ja maksettu.

Dino246
Mestarikandidaatti
Viestit: 2875
Liittynyt: Ke Elo 15, 2018 8:58

Re: Matkustelua

Viesti Kirjoittaja Dino246 » To Maalis 12, 2020 23:02

Jamppa kirjoitti:
To Maalis 12, 2020 13:25
https://www.is.fi/kotimaa/art-2000006436541.html

Ulkoministeriö antoi ohjeen olla matkustamatta mihinkään.

Varmaan moni puntaroi mitä tehdä, jos loma on jo varattu ja maksettu.
Joo, tässä on nyt selvityksessä että miten tuolle varatulle ja jo maksetulle matkalle käy. Espanja pisti juuri satamat kiinni joten se tarkoittaisi että MSC Cruises joutuu perumaan risteilyn, ja tässä tapauksessa kai olisi mahdollista saada rahat takaisin. Ongelma tulee siinä jos yhtiö ei peru tuota risteilyä, mutta kun me ei päästä millään sinne lähtösatamaan niin kuka sitten on korvausvelvollinen? Lennot kun taas on otettu erikseen Finnairilta ja risteily Risteilykeskuksen kautta.

Mutta tänään loppui ainakin tuo pähkäily että mitä tälle lomareissulle tapahtuu. Sehän tulee nyt peruuntumaan joka tapauksessa.

Vastaa Viestiin